Pohoršujúce správanie môžu mestskí policajti často riešiť iba dohovorom

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 15:51 • 2 min
Pohoršujúce správanie môžu mestskí policajti často riešiť iba dohovorom

NITRA - Mestská polícia (MsP) v Nitre sa v poslednom období opäť začala zameriavať na ľudí, ktorí svojím správaním vzbudzujú na verejnosti odpor a pohoršenie.

slovakia

left justify in out

Podľa slov náčelníka MsP Erika Duchoňa je po čiastočnom upokojení situácie nutné opäť sa týmto problémom zaoberať. Verejné pohoršenie často vzbudzujú bezdomovci, žobráci, ale aj ľudia pod vplyvom alkoholu. „Po určitej odmlke v predchádzajúcom roku je nutné opätovne navodiť prijateľný stav. Osoby so sklonmi k asociálnemu správaniu často vyhľadávajú najmä miesta s väčšou koncentráciou ľudí, ako sú obchodné domy, kostoly alebo miesta, kde sa konajú rôzne kultúrne a spoločenské akcie. Svojím správaním a celkovým nehygienickým zjavom potom pohoršujú, obťažujú a odpudzujú okoloidúcich ľudí,“ hovorí o probléme Duchoň.

 

Ako však pripomína, aj keď správanie rôznych asociálov môže vzbudzovať odpor, podľa zákona ho nemožno definovať ako priestupok alebo porušenie zákona. Mestskí policajti majú preto pri riešení týchto problémov často zviazané ruky. Okrem toho ľudia, ktorí pohoršenie vyvolávajú, sú často bez bydliska, bez práce a neraz aj bez dokladov. Obvykle nemajú žiadny majetok, takže aj vtedy, ak sa dopustia priestupku, na zaplatenie pokuty jednoducho nemajú peniaze. „Skutočnosť, že ich zovňajšok a správanie u majoritnej časti obyvateľstva vzbudzuje odpor a pohoršenie, samo o sebe nedáva zákonný dôvod na ich perzekúciu. Navodzuje to potom často dojem, že činnosť mestskej polície je nedostatočná. Treba mať na pamäti, že existencia bezdomovcov a žobrajúcich osôb s nízkym sociálnym statusom je vyústením sociálnej situácie jednotlivca a schopnosťou spoločnosti zachytiť túto skupinu občanov do sociálnej siete,“ pripomína Duchoň.

 

Podľa jeho slov musia mestskí policajti pri práci s ľuďmi na ulici využívať skôr dohováranie, prípadne im poskytnúť radu, kde sa dá prespať, dostať teplé jedlo alebo sa umyť. Aj táto snaha pomôcť ľuďom v núdzi sa často stretáva s nepochopením. „Z praxe vieme, že túto ponúkanú pomoc často kategoricky odmietajú, nie sú ochotní pracovať, ani prespávať v útulkoch, kde je nutné dodržiavať poriadok. Podľa ich tvrdenia to vnímajú ako obmedzovanie svojej slobody. Faktom je, že keď tieto osoby z jednotlivých miest vykážeme, nedochádza k redukovaniu ich počtu, ale sa iba na krátky čas presunú inam,“ hovorí Duchoň. Podľa jeho slov by situáciu s neprispôsobivými ľuďmi pomohla riešiť vhodná legislatíva. „Doposiaľ však neexistuje ani zákonná možnosť prijať všeobecne záväzné nariadenie, ktoré by upravovalo napríklad problematiku žobrania na verejných priestranstvách. Rovnaká situácia je aj v prípade požívania alkoholických nápojov,“ dodáva Duchoň.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies