Pohonné látky by mali zdražieť

NETKY.SK • 7 Október 2016, 13:57 • 2 min
Pohonné látky by mali zdražieť

BRATISLAVA - Motoristom v najbližších dvoch týždňoch pravdepodobne zdražie tankovanie pohonných látok na čerpacích staniciach. Ceny by mali stúpnuť o dva centy.

slovakia

left justify in out

"Dôvodom je výrazné zdraženie ropy na súčasných 53 dolárov za barel (159 litrov)," vysvetlil ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Priemerné ceny pohonných látok na Slovensku sa pritom podľa jeho slov v posledných týždňoch vyvíjali rôzne. "Z údajov Európskej komisie vyplýva, že benzín zlacnel o 0,016 eura na 1,219 eura za liter. Cena nafty sa mierne zvýšila o 0,002 eura na 1,063 eura za liter," vyčíslil Tomčiak.

 

V porovnaní s okolitými štátmi sú však slovenské ceny benzínu pomerne stále vysoké. "Nafta je porovnateľne drahá oproti susedným krajinám. Lacné pohonné látky sú v Českej republike a v Poľsku," doplnil Tomčiak. Naopak, drahší benzín ako na Slovensku tankujú motoristi v Taliansku, Francúzsku, ale aj v Grécku.

 

Vplyv na cenotvorbu na slovenských čerpacích staniciach má vývoj na trhu s ropou. Na zasadnutí krajín vyvážajúcich ropu sa podľa neoficiálnych informácií dohodol kartel OPEC na znížení produkcie na 32,5 až 33 miliónov barelov ropy denne. To by podľa Tomčiaka znamenalo až o 750.000 barelov nižšiu produkciu oproti augustovej produkcii kartelu. Detaily dohody by mali byť dotiahnuté v novembri. "Reakcia trhov na správy bola jednoznačná. Ropa Brent už zdražela o 14 % na súčasných 53 dolárov za barel," dodal Tomčiak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies