Pohonné látky by mali v najbližších dňoch zdražieť o 1 až 2 centy

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 14:48 • 2 min
Pohonné látky by mali v najbližších dňoch zdražieť o 1 až 2 centy

BRATISLAVA - V najbližších dňoch sa budú na čerpacích staniciach meniť cenovky. Pohonné látky by mali zdražieť o jeden až dva centy za liter. Očakávajú to analytici spoločnosti Finlord.

slovakia

left justify in out

"Benzín i nafta pomerne výrazne zdražujú a zdražovanie bude pokračovať, čo vodičov nepoteší," skonštatoval ekonóm spoločnosti Boris Tomčiak.

 

Priemerné ceny pohonných látok pritom na Slovensku rástli aj v minulom týždni. Podľa údajov Európskej komisie benzín zdražel o 0,02 eura na 1,258 eura za liter. Cena nafty sa zvýšila o 0,021 eura na 1,076 eura za liter.

 

"V porovnaní s okolitými štátmi sú slovenské ceny benzínu pomerne vysoké. Nafta je porovnateľne drahá oproti našim susedom," priblížil Tomčiak.

 

Lacnejší benzín ako na Slovensku tankovali motoristi v susednej Českej republike, v Rakúsku i v Poľsku. Naopak, drahší benzín bol v Nemecku, ale aj v Taliansku. "Bulharsko má najnižšie ceny benzínu z celej EÚ," doplnil Tomčiak.

 

Vplyv na ceny pohonných látok na čerpacích staniciach má vývoj ceny ropy na svetových trhoch. Ropa Brent vyskočila už nad 51 dolárov za barel (159 litrov). "Kartel OPEC na svojom zasadnutí minulý týždeň nezmenil produkčnú politiku. Očakáva ďalšie zlepšenie situácie na trhu a postupné vymiznutie prebytku ropy. Kartel predpokladá, že do konca roka by sa cena mohla zdvihnúť na 60 dolárov za barel," priblížil Tomčiak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona