Pohoda má za sebou druhý deň, patril škótskej kapele Travis

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 09:46 • 2 min
Pohoda má za sebou druhý deň, patril škótskej kapele Travis

TRENČÍN - Trenčiansky multižánrový festival Bažant Pohoda má za sebou druhý deň. Piatok sa niesol v znamení nevyspytateľného počasia, vyššej návštevnosti, Stanleyho pohára a, samozrejme, výborných koncertov, medzi ktorými vynikalo najmä vystúpenie kapely Travis.

slovakia

left justify in out

Dopoludňajšiemu programu kraľovali divadelné predstavenia, diskusie či workshopy. Hudobný program odštartovali slovenskí interpreti ako Billy Barman, ktorí museli pre dážď prerušiť koncert, ďalej tiež Korben Dallas či dvojica Vec a Valihora. Na hlavnom pódiu svojich priaznivcov potešili Vrbovskí víťazi alebo Banjo Band Ivana Mládka. 

 

V podvečer na trenčianskom letisku vystúpila aj pesničkárka Sima Martausová, ktorá si ľudí získala najmä prirodzenosťou či zohratou kapelou. "Tlieskate hlavne sebe, lebo vy ste vytvorili túto atmosféru. Veľmi si vážim, že ste sem prišli, lebo to nie je samozrejmosťou, že ľudia chodia na koncerty," prihovorila sa hudobníčka k davu, ktorý si skandovaním speváčkinho mena vyslúžil prídavok. 

 

Bažant stage o 19:00 ponúkol americký blues v podaní speváka a gitaristu, ktorý si hovorí Seasick Steve. Rodák z kalifornského Oaklandu vystúpil len s bubeníkom, pričom predviedli pôsobivú šou. Seasick Steve striedal takmer pred každou skladbou inú, špeciálnu gitaru. Prezradil tiež, že jednu z nich mu venoval kolega Jack White, ktorý sa preslávil v už nefungujúcej kapele The White Stripes. Hudobník pred jednou piesňou zišiel z pódia a z prvého radu si vybral fanúšičku, ktorú odviedol na stage. Dievča menom Vladimíra si sadla medzi muzikantov a Steve jej venoval ľúbostnú pieseň, pričom sa spoza mrakov ukázalo slnko. Neskôr ju objal a poslal späť za bezpečnostné zábrany. "Je tu veľa krásnych dievčat, ale nemôžem si vás sem hore zobrať všetky. Túto skladbu venujem teda tým, ktoré ostali pod pódiom," povedal hudobník, ktorý počas koncertu popíjal červené víno, a dokončil spomínanú pieseň. Duo si energickým a v rámci festivalu dramaturgicky ojedinelým vystúpením vyslúžilo dlhotrvajúci búrlivý potlesk. 

 

Po koncerte ukázal slovenský hokejista Marián Gáborík Stanleyho pohár. Hráčovi klubu Los Angeles Kings s číslom 12 zablahoželal k úspechu aj riaditeľ festivalu Michal Kaščák, ktorý na vyzvanie rodáka z Trenčína pil z pohára šampanské. Hokejista následne naložil trofej na hasičské auto a previezol sa s ňou po areáli. Spestrením tiež bolo, keď Kaščák predstavil člena tímu kapely The Afghan Whigs - Larryho, ktorý prišiel na festival v tričku s menom a číslom dresu Mariána Gáboríka a pritom netušil, že jeho zjavne obľúbený hokejista na podujatie prinesie vzácnu cenu. 

 

Ďalej vystúpili kapely ako The Selecter či spomínaní The Afghan Whigs, ktorým na oblohe už svietil Mesiac, speváčka a rapperka Azealia Banks po 22:00 roztancovala Orange stage. V Nay tanečnom dome v rovnakom čase zabávali ľudí Para a Kokavakere Lavutara. 

 

Piatková noc však patrila škótskej kapele Travis, ktorá predviedla dvojhodinovú šou s hitmi ako Why Does It Always Rain On Me?, Sing, Closer či Flowers in the Window. Travis prilákali pod pódium zatiaľ najväčší počet fanúšikov a fanúšičiek, ktorí zaplnili takmer celú plochu pred stageom i vedľa neho. Formácia sa mala na Pohode ukázať už v roku 2009, no vďaka predčasnému ukončeniu podujatia sa predstaviť nemohla. Štyridsaťročný spevák a gitarista Fran Healy, ktorý mal v Trenčíne dlhú ružovú bradu, si zaspomínal na tragické udalosti z roku 2009 a koncert venoval zosnulej návštevníčke a návštevníkovi. Rovnako pri uvádzaní kapely urobil aj Michal Kaščák, ktorý priznal, že je to pre neho veľmi silný moment. Na smutné udalosti nezabudli ani basgitarista Dougie Payne a bubeník Neil Primrose, ktorí v rozhovore pre agentúru SITA povedali, že sa na koncert veľmi tešili. "Mali sme tu hrať už v roku 2009, no pre tragédiu, ktorá sa tu vtedy stala, museli koncert zrušiť. Sme veľmi radi, že sme sa sem vrátili a veríme, že si koncert spolu všetci užijeme," zhodli sa hudobníci. Primrose tiež pochválil Trenčiansky hrad. "Boli sme sa prejsť po Trenčíne a je to veľmi pekné mesto. Páčil sa nám najmä hrad, ktorý je skutočne úžasný. Radi by sme ostali dlhšie, no ešte dnes v noci odchádzame do Nemecka," vyjadril sa hudobník, ktorý zároveň ľuďom odporučil dnešný koncert kapely Mogwai a chválami nešetril ani na adresu spomínaného Seasick Stevea. 

 

V sobotu na Pohode vystúpia aj Tricky, Kelis, Suede, Disclosure, Tricot, Bemet, Tune-Yards, Goldfrapp, Marián Varga a Noneto, Ventil RG, Slobodná Európa, Jana Kirschner a množstvo ďalších. 

Pravdepodobnosť zrážok na letisku je podľa predpovede počasia 10 percent, pričom teplota by mala vystúpiť na 23 až 25 stupňov Celzia. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies