Pohár z dynastie Ming vydražili za 281 miliónov!

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 11:02 • 2 min
Pohár z dynastie Ming vydražili za 281 miliónov!

HONG KONG - Pohár pochádzajúci z dynastie Ming vydražili za 281,2 milióna hongkonských dolárov (v prepočte približne 26,33 milióna eur). Nádoba, na ktorej sú vyobrazené sliepky, kuriatka a kohúty, sa tak stala najdrahším vydraženým predmetom z čínskeho porcelánu.

slovakia

left justify in out

Novým vlastníkom je zberateľ a majiteľ šanghajského múzea Long Liu Yiqian, ktorý tento kúsok získal vďaka ponuke 250 miliónov hongkonských dolárov (v prepočte približne 23,41 milióna eur), no s poplatkami sa cena vyšplhala na spomínanú čiastku 281,2 milióna.

 

Predmet pochádza z rokov 1465 až 1487 a je jedným zo 16 známych zachovaných podobných pohárov. Väčšina z nich je v múzeách, len štyri sú v súkromnom vlastníctve. "Vždy, keď sa jeden z týchto pohárov dostane na trh, úplne zmení ceny čínskeho umenia," povedal pre agentúru Reuters zástupca aukčného domu Sotheby's Nicolas Chow. 

 

img

 

Predtým podobnú nádobu naposledy dražili v roku 1999, kedy ju nový majiteľ získal za 29 miliónov hongkonských dolárov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies