Pohár konfederácií FIFA: V Brazílii nie je bezpečne, vláda mimoriadne zasadne

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 14:43 • 2 min
Pohár konfederácií FIFA: V Brazílii nie je bezpečne, vláda mimoriadne zasadne

RIO DE JANEIRO - Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová zvolala na piatok mimoriadne rokovanie pre neutíchajúce masové protesty, ktoré od začiatku futbalového Pohára konfederácií FIFA naberajú na sile. Z Ria de Janeiro sa rozšírili do celej krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa odhadov sa do demonštrácií vo štvrtok zapojilo viac ako milión ľudí v asi stovke miest. Protesty sú sprevádzané násilím a vo štvrtok si vyžiadali aj obeť v osobe 18-ročného mladíka, ktorý zomrel po tom, ako ho po prelomení barikády zrazilo auto v štáte Sao Paulo.

Polícii sa vo štvrtok nedarilo udržať poriadok vo viacerých mestách. Na rozohnanie demonštrantov použila slzotvorný plyn a príslušníci zásahových síl do davu strieľali aj gumové projektily. V Riu de Janeiro vyšlo pred miestnu radnicu asi 300-tisíc ľudí, v hlavnom meste Brazília sa zase prevažne mladí ľudia pokúšali preraziť barikády a dostať sa do sídla ministerstva zahraničných vecí.

V Brazílii sa začína otvorene hovoriť o bezpečnosti na futbalovom turnaji, ktorý je generálkou na budúcoročné majstrovstvá sveta. Šíria sa aj špekulácie o zrušení podujatia, čo by však Brazíliu mohlo vyjsť draho. FIFA má v tom prípade právo žiadať kompenzáciu.

"Ak nechcete, aby sa vám niečo stalo, nechoďte do Ria de Janeiro, nechoďte na majstrovstvá sveta. Ak prídete, pomôžete tejto vláde stlačiť spúšť na zbraniach namierených na nás," odkázal svetu 20-ročný účastník protestov Rodrigo Neves.

Demonštrácie v celej Brazílii sa začali ešte minulý týždeň ako vzbura proti celoplošnému zvyšovaniu cestovného vo verejnej doprave. Třňom v oku sú aj vysoké náklady na rekonštrukciu štadiónov pre futbalové MS a na organizáciu vrcholných športových podujatí. Samosprávy v najmenej štyroch mestách zareagovali prísľubom, že ceny vrátia na pôvodnú úroveň, čo už naznačujú aj politici v samotnom Sao Paule. Nie je však jasné, do akej miery tým upokoja situáciu, keďže pozornosť obyvateľov sa medzitým presunula na mnohé ďalšie problémy vrátane vysokých daní a neschopnosti vlády zabezpečiť obyvateľstvu služby v primeranej kvalite. Demonštrácie sú najmasovejšími v krajine za posledných 20 rokov a vážnosť situácie už uznala i prezidentka Rousseffová, ktorej vláda však zatiaľ neponúkla nijaké konkrétne riešenia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies