Pohár Konfederácií: Brazília o 4. titul, Španieli vo štvrtom veľkom finále za 5 rokov

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 12:00 • 2 min
Pohár Konfederácií: Brazília o 4. titul, Španieli vo štvrtom veľkom finále za 5 rokov

RIO DE JANEIRO - V nedeľu sa na štadióne Maracana v Riu de Janeiro uskutoční očakávané finále Pohára konfederácií FIFA medzi futbalistami Brazílie a Španielska. "Kanárici" v domácom prostredí útočia na štvrtý triumf v Pohári konfederácií a tretí v rade, zatiaľ čo na úradujúcich majstrov Európy a sveta čaká štvrté veľké finále za posledných päť rokov.

slovakia

left justify in out

Španieli v semifinále Pohára konfederácií vyradili Taliansko. V normálnom hracom čase aj po predĺžení bolo skóre 0:0, ale zverenci Vicente del Bosqueho vyhrali v jedenástkovom rozstrele 7:6. "Penaltový rozstrel je vabank, mali sme viac šťastia," reagoval tréner del Bosque po vyradení "squadry". "Teraz musíme zvážiť, čo budeme robiť, pretože sa za tri dni musíme zotaviť na zápas s Brazíliou. Hráči sa cítia šťastní ako malé deti, pretože budú hrať na Maracane. Už toho vyhrali vo svojej kariére dosť, ale teraz chcú zvíťaziť na Maracane."

Reprezentanti Španielska, ktorí v posledných rokoch diktujú svetovému futbalu, by radi nadviazali na triumfy z ME 2008 a 2012 a MS 2010 v JAR. "Myslím si, že všetci očakávali finále Pohára konfederácií za účasti Brazílie a Španielska. Domnievam sa, že oba tímy si finálovú účasť zaslúžili," povedal brankár Iker Casillas.  "Na Maracane to bude špecifický súboj pre Brazíliu aj pre Španielsko. Je to niečo nesmierne lákavé a dodáva nám to chuť do zápasu."  

Päťnásobní majstri sveta idú za svojím cieľom, ale v domácom prostredí budú pod tlakom. V generálke na svetový šampionát ich však bude tlačiť plná Maracana. "Španieli prežívajú fantastické obdobie a majú trochu výhodu, ale to nič neznamená. To isté sa totiž dá povedať aj o kvalitách Brazílie," poznamenal pravý obranca Dani Alves. "Rozhodne majú viac predností, ako nedostatkov. Ich veľkou prednosťou je tímový duch a fakt, že každý pozná spoluhráčove kvality. Ale ani oni nie sú dokonalí."

Brazília na ceste do finále vyradila Uruguaj po stredajšom víťazstve 2:1 v Belo Horizonte. "Kanárikom" bude pri stanovení taktiky pomáhať aj technický riaditeľ národného tímu Carlos Alberto Parreira, ktorý doviedol Brazíliu k triumfu na MS 1994 v USA. "Tento zápas si želal vidieť každý. Nevyberali sme si súpera pre finále, ale vítame, že to bude Španielsko," konštatoval Parreira. "Brazília má pred sebou fantastickú príležitosť, aby si ešte zvýšila sebavedomie. Tréner Scolari odvádza kvalitnú prácu a máme od neho veľké očakávania."

Pravdepodobné zostavy:
Brazília: Cesar - Alves, Silva, Luiz, Marcelo - Gustavo, Paulinho - Hulk, Oscar, Neymar - Fred
Španielsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba - Iniesta, Busquets, Xavi - Silva, Torres, Pedro

Prehľad finálových zápasov na Pohári konfederácií FIFA:
(1992) Argentína - Saudská Arábia 3:1 (2:0)*
(1995) Dánsko - Argentína 2:0 (1:0)*    
(1997) Brazília - Austrália 6:0 (3:0)
(1999) Mexiko - Brazília 4:3 (2:1)
(2001) Francúzsko - Japonsko 1:0 (1:0)
(2003) Francúzsko - Kamerun 1:0 pp (0:0)
(2005) Brazília - Argentína 4:1 (2:0)
(2009) Brazília - USA 3:2 (0:2)
(2013) Brazília - Španielsko ???
/LEGENDA: * - Pohár kráľa Fahda/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona