Pogrom na volebných kandidátov: Zastrelili ho aj s trojročným synom

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 14:31 • 2 min
Pogrom na volebných kandidátov: Zastrelili ho aj s trojročným synom

ISLAMABAD - V Pakistane v piatok zabili ďalšieho kandidáta v budúcotýždňových parlamentných voľbách. Saddíka Zamána Chattáka, kandidáta Národnej strany Awamí zastupujúcej etnických Paštúnov, zastrelili aj s jeho trojročným synom, keď vyšli z mešity v meste Karáčí.

slovakia

left justify in out

Chatták dostal pred útokom niekoľko výhražných odkazov. Informoval o tom hovorca polície Imran Šaukát s tým, že k útoku sa nikto neprihlásil. Stranám vstupujúcim do volieb sa však priamo vyhrážalo hnutie Taliban, ktoré považuje voľby za "neislamské". Pre smrť kandidáta budú musieť odložiť voľby v Karáčí, tak ako to už museli urobiť aj v ďalších dvoch volebných obvodoch Hajdarabád a Džhál Magsí, v ktorých takisto zabili kandidátov. Voľby do národného ako aj provinčných parlamentov sú naplánované na 11. mája.

Nadchádzajúcim voľbám sa pripisuje mimoriadny význam, keďže by mali byť súčasťou prvého pokojného odovzdania moci novej vláde od osamostatnenia krajiny v roku 1947. Obavy pred hlasovaním vyvoláva najmä nábožensky motivované násilie, ktoré si od začiatku predvolebnej kampane 11. apríla vyžiadalo už najmenej 62 mŕtvych. Na bezpečnosť volieb bude preto dozerať až viac ako 600-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl, väčšinou policajtov ale aj kmeňových náčelníkov a dobrovoľníkov. Voliť sa bude v 73-tisíc miestach po celej krajine, úrady však vytýčili 20-tisíc z nich, ktoré označili za rizikové. Okrem polície tam vyšlú aj armádu. Ozbrojené zložky prisľúbili prispieť ďalšími 50-tisíc mužmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona