Počet obetí zemetrasenia v Indii, Nepále a Tibete stúpol na 48

NETKY.SK • 19 September 2011, 16:37 • 2 min
Počet obetí zemetrasenia v Indii, Nepále a Tibete stúpol na 48

Počet obetí zemetrasenia v Indii, Nepále a Tibete stúpol na 48

slovakia

left justify in out

img

Na 48 už stúpol počet smrteľných obetí zemetrasenia s magnitúdou 6,9, ktoré v nedeľu večer otriaslo himalájskou oblasťou na severovýchode Indie s priľahlým Nepálom a Tibetom. Telá obetí záchranári vyťahujú spod trosiek zrútených budov, informovali dnes indické úrady.
Šéf polícia Jasbir Singh povedal, že najmenej 25 ľudí zahynulo v indickom himalájskom štáte Sikkim, ktorý susedí s Nepálom a čínskym Tibetom a 23 v susedných indických štátoch, ako aj v Nepále a Tibete. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Sikkime, zhruba 68 kilometrov severozápadne od jej metropoly Gángtoku. Nasledovali ho minimálne dva dotrasy s magnitúdou 6,1 a 5,3.
Dážď a zosuvy pôdy brzdia záchranné snahy stoviek ľudí, ktorí hľadajú preživších.
Indická vláda, ktorá má v oblasti pre blízkosť hraníc s Čínou veľa vojakov, ich mobilizovala. Vyslala tiež do oblasti niekoľko vojenských lietadiel s potrebným personálom a vybavením. Vrtuľníkom dnes bránila lietať hustá oblačnosť. 
Úrady očakávajú, že počet obetí bude stúpať, keďže záchranári sa zatiaľ nedostali do odľahlých oblastí.
Nedeľňajšie otrasy bolo cítiť v širokom regióne: ľudia v panike vybiehali na ulice v hlavných mestách Indie, Nepálu aj Bangladéša.  V nepálskej metropole Káthmandu zemetrasenie spôsobilo prerušenie parlamentnej schôdze, na ktorej sa prerokúval štátny rozpočet. Vystrašení poslanci vybehli na parkovisko a do rokovacej sály sa vrátili po asi 15 minútach. V meste zahynuli najmenej traja ľudia a zrútil sa múr britského veľvyslanectva. 
V sikkimskej metropole Gángtok sa podľa miestnych televízií zrútilo viacero budov. Celkový rozsah materiálnych škôd sa zatiaľ nedá odhadnúť, keďže zemetrasenie zasiahlo odľahlé a riedko obývané oblasti. Mnohé postihnuté lokality zostali odrezané od sveta následkom zosuvov pôdy spustených zemetrasením. 
Vo viacerých regiónoch došlo k výpadku telefónneho spojenia a dodávok elektriny. Západobengálske mestá Dárdžiling a Kalimpong sa podľa agentúry AP ponorili do úplnej tmy.
Zdroj: TASR/Reuters, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies