Podvýživa na Slovensku ohrozuje 40 percent chorých detí

NETKY.SK • 7 November 2013, 15:34 • 2 min
Podvýživa na Slovensku ohrozuje 40 percent chorých detí

BRATISLAVA – Takmer 40 percent detí vyšetrených v gastroenterologických ambulanciách ohrozuje podvýživa, šesť percent z tohto počtu je ohrozených extrémne.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z prieskumu NutriAction, do ktorého sa zapojilo takmer 4000 detí vo veku od jedného do 19 rokov v 36 ambulanciách detských gastroenterológov zo všetkých krajov Slovenska. Údaje boli zozbierané v čase od 8. apríla do 3. mája 2013. Medzi najčastejšie diagnózy, ktoré sú spojené s rizikom podvýživy u detí na Slovensku, patria ochorenia tráviacej sústavy ako celiakia, Crohnova choroba, choroby spojené s poruchou vstrebávania alebo zvýšených strát živín. Prieskum tiež ukázal, že tretina detí, ktoré ohrozuje podvýživa, sú v riziku z dôvodu zníženého príjmu alebo zvýšenej straty živín, čo spôsobilo zvracanie tri- a viackrát denne, hnačka päť- či viackrát za deň alebo znížený príjem stravy v priebehu troch až piatich posledných dní.

Podvýživa vo vyspelých krajinách je podľa odborníkov nebezpečná, lebo nie je priamo viditeľná a nespája sa iba s určitým typom ochorenia. „Väčšina rodičov je presvedčená, že nedostatočná výživa detí sa veľmi často stotožňuje s problémom hladu. Ide však o disbalanciu prijatej stravy a skutočnej potreby organizmu alebo disbalanciu prijatej stravy a vydanej energie,“ povedala dnes na tlačovej konferencii gastroenterologička z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici Iveta Valachová. Počas choroby deti potrebujú dva- až trikrát väčší príjem energie a stravy, pretože všetku stravu, ktorú prijmú, spotrebujú na rast a vývoj, a už im nezostane sila na boj s chorobou. Správne zloženie a množstvo stravy má tak podľa lekárky vplyv na úspešnosť a dĺžku liečby a zotavenia.

Súčasťou liečby pacienta ohrozeného podvýživou, je enterálna výživa. „Je to presne vyvážená tekutá výživa vyvinutá pre pacientov so zvýšenou potrebou energie a živín. Je dostupná na lekársky predpis, ale je aj voľne predajná,“ uviedla detská gastroenterologička z bratislavskej DFNsP Iveta Čierna.

Nutričné riziko u detí sa v rámci prieskumu hodnotilo na základe štyroch kritérií. Lekári u pacienta brali do úvahy klinické hodnotenie nutričného stavu, ochorenie s vysokým rizikom podvýživy, nedostatočný nutričný príjem stravy, ale aj hmotnostný úbytok či stagnáciu hmotnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies