Podvodník chcel od dôchodkýň vylákať peniaze

NETKY.SK • 20 Február 2017, 11:45 • 2 min
Podvodník chcel od dôchodkýň vylákať peniaze

KOŠICE - Rožňavskí policajti počas víkendu zaznamenali dva prípady podvodu, ktorých sa dopustil doposiaľ neznámy páchateľ. Ako agentúru SITA informoval košický policajný hovorca Alexander Szabó, k obom skutkom došlo v piatok v obci Kečovo, okres Rožňava.

slovakia

left justify in out

„Oba prípady telefonicky oznámil na linku 158 starosta obce. Vďaka rýchlemu zásahu policajtov v súčinnosti s kolegami z Maďarskej republiky sa peniaze, o ktoré by bola 64-ročná dôchodkyňa prišla, podarilo zachrániť a vrátiť späť," povedal Szabó s tým, že išlo o 1 800 eur. Túto hotovosť podľa policajtov vylákal od ženy pod zámienkou účasti pri dopravnej nehode doposiaľ nestotožnený maďarsky hovoriaci muž. „Ten dôchodkyni zatelefonoval, že jej syn bol účastníkom dopravnej nehody, ktorú zapríčinil, pričom utrpel zranenia v dôsledku ktorých nemôže hovoriť a je hospitalizovaný v nemocnici. Následne za to, že celú vec nikomu nenahlási, žiadal od dôchodkyni zaplatiť 1 800 eur za škody spôsobené jej synom," uviedol Szabó. Peniaze mala dôchodkyňa v hotovosti odovzdať osobe, ktorá pre peniaze príde osobne. Poškodená s touto žiadosťou zo strachu o syna súhlasila. „Na prevzatie obálky s peniazmi využil páchateľ objednanú prepravu jednej z taxislužieb, ktorá obálku prevzala a zásielku mala doručiť na benzínovú pumpu v meste Šalgotarián v Maďarsku," priblížil Szabó.

 

V druhom prípade bol podľa polície scenár obdobný, avšak od 80-ročnej dôchodkyne chcel páchateľ vylákať 3 000 eur. Dôchodkyňa mu však viackrát povedala, že peniaze nemá a telefón mu zložila. „Všimla si, že pred domom stojí taxík, ktorého vodič mal prevziať zásielku a odovzdať v Maďarsku. Skutok oznámila starostovi obce. Policajti vodiča vypočuli a v súčasnosti vykonávajú ďalšie procesné úkony," povedal Szabó. Policajný vyšetrovateľ v oboch prípadoch začal trestné stíhanie pre zločin podvodu s trestnou sadzbou na 10 až 15 rokov. Na objasnení a zadržaní páchateľa tohto skutku policajti pracujú.

 

Policajný zbor zároveň upozorňuje občanov na protiprávnu činnosť páchanú na senioroch, pri ktorej sú okrádaní alebo uvádzaní do omylu, pričom je zneužívaná ich dôvera. Niekoľko rád, čo robiť, ak sa ocitnú v niektorej zo situácií, môžu nájsť na stránke Ministerstva vnútra SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies