Podvodníci koordinovane manipulujú ceny niektorých kryptomien

NETKY.SK • 16 November 2017, 10:00 • 2 min
Podvodníci koordinovane manipulujú ceny niektorých kryptomien

MOSKVA – Mnoho používateľov kryptomien už zažilo podobný scenár – uvidia prudký nárast hodnoty nejakej kryptomeny a v očakávaní "ďalšieho Bitcoinu" začnú nakupovať. Väčšinou to však končí rovnako a nádejní investori končia s veľkou stratou. Po pár dňoch alebo dokonca hodinách cena kryptomeny náhle prudko klesne a mnohým zostávajú už len oči pre plač.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tento fenomén nie je nezvyčajný ani v iných obchodných odvetviach, najmä na akciových trhoch. Nedostatočná regulácia však znamená, že takéto podvody spôsobujúce manipuláciu s cenami nie sú nezákonné vo svete kryptomien. V skutočnosti nedávne prudké nárasty a následné pády cien (pump and dump) niektorých kryptomien mohli byť koordinované určitými skupinami.

 

img

 

Telegram

Zdá sa, že miesto, kde sa takéto pump and dump scenáre dejú, je ruská aplikácia Telegram. V tejto aplikácii je niekoľko kanálov navrhnutých špeciálne pre takýto druh manipulácie s trhom. S názvami ako PumpKing Community, Crypto4Pumps a We Pump, tieto komunity poskytujú podvodníkom prostredie, aby prilákali potenciálnych investorov, ktorí následne pomáhajú vytlačiť cenu nahor.

Tieto kanály poskytujú informácie o konkrétnych kryptomenách, ktorých hodnota v blízkej budúcnosti prudko porastie a tým investorov inšpirujú k rýchlym nákupom. Keď dôjde k dostatočnému nákupu a následnému pohybu ceny nahor, sa členovia týchto skupín sa na iných sociálnych sieťach snažia nalákať nič netušiace obete. Vzhľadom k tomu, že cena naďalej stúpa, podvodníci začínajú predávať, čo väčšinou spôsobí paniku a masívny výpredaj danej kryptomeny. To má za následok krach ceny, ktorá väčšinou klesne oveľa nižšie ako bola pred celou akciou.

 

img

 

Celý proces je podvod od začiatku až do konca. Medzinárodné regulačné orgány sa snažia presadiť na trhu kryptomien určité pravidlá, aby sa podobným praktikám zamedzilo. Zatiaľ však musí byť každý z vás opatrný pri nákupe podozrivých kryptomien, ktoré z ničoho nič začnú prudko rásť bez nejakých relevantných dôvodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies