Podvod s DPH: Odsúdili štyroch Maďarov

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 17:47 • 2 min
Podvod s DPH: Odsúdili štyroch Maďarov

BANSKÁ BYSTRICA - Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes odsúdil štyroch maďarských občanov, ktorí za nadmerný odpočet DPH pri fiktívnych obchodoch chceli štátny rozpočet pripraviť o viac ako 540-tisíc eur. Rozsudok je právoplatný, prokurátor i cudzinci sa odvolania vzdali.

slovakia

left justify in out

Krajský prokurátor v Banskej Bystrici žaloval cudzincov ako organizovanú skupinu za zločin neodvedenia dane a poistného so škodou veľkého rozsahu. Skupinu založil a viedol 37-ročný János Laczi z mesta Eger v Maďarsku, ktorý mal na Slovensku povolený pobyt. Druhým mužom v hierarchii gangu bol 38-ročný Attila Koczka z Nyíregyházy. Laczi a Koczka v Lučenci založili spoločnosť Dominica 2008, cez ktorú fiktívne obchodovali s firmami ďalších členov gangu Sándora Gulácsiho a Valtera Balogha. Zaobstarávali si účtovné doklady o nerealizovaných obchodoch s vysoko nadhodnoteným tovarom. Potom na Daňovom úrade v Lučenci si v marci 2010 uplatnili nadmerný odpočet DPH v sume vyše 533-tisíc eur a v júni v sume viac ako 11-tisíc eur. Štátny rozpočet však ujmu neutrpel, pretože na fiktívne obchody cudzincov sa prišlo. Autora a realizátora nápadu Lacziho a jeho najbližšieho spolupracovníka Koczku vzali do väzby. Gulácsiho a Balogha stíhali na slobode.

Na hlavnom pojednávaní pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici štvorica Maďarov svoje nezákonné konanie priznala a oľutovala. Preto sa dokazovanie viedlo iba vo veci ich trestu.

Zakladateľ skupiny János Laczi dostal súhrnný trest štyri roky a jedenásť mesiacov, pričom súd do toho zarátal už predošlý verdikt Okresného súdu v Komárne za podvod. Jeho komplicovi Attilovi Koczkovi uložil súd dva roky podmienečne. Rovnako dvojročné podmienky dostali aj 25-ročný Sándor Gulácsi z Nyíregyházy a 36-ročný Valter Balogh z mestečka Szikszó.

Rozhodnutie je právoplatné, pretože prokurátor i obžalovaní sa odvolania vzdali. Súd vzhľadom na právoplatný podmienečný trest prepustil z väzby Attilu Koczku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona