Podvod s DPH: Na maďarsko-slovenských hraniciach vyvážajú fiktívne cukor!

NETKY.SK • 30 September 2013, 10:29 • 2 min
Podvod s DPH: Na maďarsko-slovenských hraniciach vyvážajú fiktívne cukor!

BRATISLAVA - Cez slovensko-maďarské hranice sa údajne prepravujú tisíce ton cukru len fiktívne. Stovky kamiónov majú podľa papierov vyvážať náš cukor do zahraničia a následne si firmy za ne uplatňujú u daniarov odpočet dane z pridanej hodnoty (DPH).

slovakia

left justify in out

Nie vždy však kamión vezie cukor a štát tak firme vracia peniaze za tovar, ktorý územie Slovenska neopustil. Informovali o tom dnes Hospodárske noviny (HN).

Takéto praktiky predstavujú pre štát veľké úniky na daniach. "Únik na DPH môže ročne takto predstavovať až 25 miliónov eur," vyčíslil riaditeľ Slovenských cukrovarov v Seredi Dušan Janíček.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podľa HN žiadala od finančnej správy a ministerstva financií, aby sprísnili colné kontroly najmä na maďarskej hranici. Štát však chce situáciu vyriešiť cez zákony. "Vláda schválila Akčný plán boja proti daňovým podvodom, ktorý obsahuje 50 konkrétnych opatrení na obmedzenie daňových podvodov a daňových únikov," uviedlo Ministerstvo financií SR.

Súčasťou týchto opatrení je napríklad obmedzenie hotovostných platieb medzi dvoma právnickými osobami či zavedenie elektronického kontrolného výkazu DPH. Dostupný bude aj zoznam firiem, pri ktorých je zvýšená pravdepodobnosť neprehľadných daňových platieb. "Jedným z týchto opatrení je aj rozšírenie mechanizmu tuzemského prenesenia daňovej povinnosti na príjemcu plnenia," doplnil rezort financií. V praxi to bude znamenať, že domáca firma sa nebude môcť odvolávať napríklad na maďarskú spoločnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies