VIDEO Podstatnú časť ľudí znevýhodnených na pracovnom trhu tvoria Rómovia, priznáva minister

NETKY.SK • 23 Január 2018, 06:30 • 2 min
VIDEO Podstatnú časť ľudí znevýhodnených na pracovnom trhu tvoria Rómovia, priznáva minister

BRATISLAVA – Najťažšie zamestnateľní ľudia na Slovensku patria v drvivej väčšine k rómskemu etniku. Na tlačovej konferencii to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.

slovakia

left justify in out

V odpovedi na novinársku otázku minister špecifikoval: „Aké je to percento tých najviac znevýhodnených – v drvivej väčšine je to rómske etnikum, to treba povedať otvorene. V drvivej väčšine je to kategória ľudí, ktorých som tu charakterizoval, že má buď neukončené základné vzdelanie alebo len to základné vzdelanie. To znamená: vyžaduje si špecifickú formu podpory a prípravy, je ďaleko náročnejšia a rizikovejšia (v tom) do akej miery prostriedky, ktoré investujeme do takejto novej pracovnej sily, sa aj vrátia v podobe toho, že ľudia nastúpia pracovať.“

 

Ján Richter konštatoval, že zamestnávatelia majú voči tejto skupine predsudky, ktoré by bolo podľa neho potrebné prekonať. Pritom spomenul svoju konkrétnu skúsenosť z výjazdu vlády do Rimavskej Soboty (inak okres s najvyššou mierou evidovanej nezamestnanosti; aktuálne 18,48 %). Miestni zástupcovia cestovného ruchu a reštauračného biznisu mu tam objasnili, ako by dopadli u svojich hostí, keby vo svojich zariadeniach zamestnali Rómov (viac vo videu).

 

Problém nedôvery voči Rómom podľa ministra pomôžu riešiť aj sociálne podniky pracovnej integrácie. „Ja som osobne presvedčený, že je veľmi veľa Rómov, ktorí záujem pracovať majú,“ vyhlásil. Motivačne v tomto smere by mali podľa Richtera pôsobiť tiež nové pravidlá zavádzajúce osobitné príspevky k minimálnej mzde, a tým zvyšujúce príjmový rozdiel oproti sociálnym dávkam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies