Podsitnianske dni hojnosti majú byť v znamení Hontianskej hostiny

NETKY.SK • 11 August 2011, 10:52 • 2 min
Podsitnianske dni hojnosti majú byť v znamení Hontianskej hostiny

Podsitnianske dni hojnosti majú byť v znamení Hontianskej hostiny

slovakia

left justify in out

img

S oslavami 745. výročia prvej písomnej zmienky o obci sú v Prenčove v okrese Banská Štiavnica spojené tohtoročné Podsitnianske dni hojnosti. V dedine, nachádzajúcej sa v regióne južného Sitna, sa uskutočnia nadchádzajúci víkend, 12. až 14. augusta.
      "Už v piatok, 12. augusta bude slávnostné zasadanie obecného zastupiteľstva, na ktorom udelíme ceny obce a dve čestné občianstva," povedala TASR starostka Prenčova Anna Ciglanová.
      Hlavný program sa však v obci rozbehne v sobotu, 13. augusta. Už na obed sa pri obecnej pálenici začne Hontianska hostina. Tak totiž organizátori nazvali úvodný program, ktorý návštevníkom ponúkne miestne gurmánske špeciality. Pôjde najmä o jedlá, ktoré ocenila porota na súťaži Tradičná chuť Hontu. Medzi ne patrí napríklad prenčovský strapkáč, kapustník či Geľove koliesko. "V obecnom rybníku si záujemcovia môžu za poplatok chytiť aj rybu," pripomenula starostka. Hodinu popoludní sa ma uskutočniť aj stretnutie rodákov.
      Atrakciou dní hojnosti má byť aj škola ručného kosenia, ukážka žatvy a súťaž v štartovaní traktora kľukou. Pripravené je aj niekoľko vystúpení folklórnych skupín z Prenčova, Zvolenskej Slatiny a Veľkej Lehoty.
      Už niekoľko dní sa v obci na víkendové vystúpenie pripravuje aj skupina 28 mladých divadelníkov zo Slovenska, ČR, Poľska a Bulharska. Predstavia svoju hru Slovanský oheň, ktorá je inšpirovaná tradíciami našich predkov.
      Večerný sobotňajší program s názvom Povedali naši vašim, aby prišli vaši k našim, je scénickou ukážkou autentického folklóru prenčovakých generácií. Uskutoční sa na hlavnej scéne pri obecnom úrade, podobne ako programový blok, zostavený zo zvykov, tanca a spevu v čilejkárskej oblasti v podaní folklórneho súboru Vatra z Tlmáč. Ešte pred záverečnou zábavou pod holým nebom bude koncert populárnej ľudovej hudby Ďatelinka z Detvy.
      V rámci sprievodného programu sa uskutočnia dve výstavy v novom remeselnom dvore. Prvá mapuje prenčovský kroj na prelome storočia a druhá prináša na fotografiách súčasný život v obci. V blízkosti remeselného dvora bude prvý raz sprístupnená aj kováčska vyhňa Andreja Lúdika a otvorená bude tiež Pamätná izba Andreja Kmeťa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies