Podroháčske slávnosti prinesú súťaž najlepších folkloristov Slovenska

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 16:07 • 2 min
Podroháčske slávnosti prinesú súťaž najlepších folkloristov Slovenska

ZUBEREC - Súčasťou tohtoročných Podroháčskych folklórnych slávností, ktoré sa uskutočnia 3. až 5. augusta v Zuberci, bude i celoštátna súťaž s názvom Nositelia tradícií. Pred porotou i divákmi sa predstaví desiatka najlepších folklórnych skupín zo všetkých kútov Slovenska.

slovakia

left justify in out

Súťaž je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku. Je určená všetkým vekovým kategóriám, nie je tematicky zameraná a realizuje sa každé tri roky. "Nositelia tradícií, ktorí sa predstavia v Zuberci, prešli sitom regionálnych i krajských kôl súťaže. Pod Roháčmi sa tak budú prezentovať tie najvyspelejšie folklórne skupiny," informoval TASR riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.

 

V súťaži, ktorá sa začína 4. augusta o 14.00 h. v Kultúrnom dome v Zuberci, sa pred porotou i divákmi predstavia skupiny Šulekovo z Hlohovca, Jaročan z Jarka, Podžiaran z Papradna, Kýčer z Turej Lúky, Brezinky z Polomky, Bažalička z Plachtiniec-Príbeliec, Kriváň z Východnej, Raslavičan z Raslavíc, Jadlovec z Margecian a Dolina z Gemerskej Polomy.

 

Vybraní folkloristi budú účinkovať aj v rámci programu slávností. "Sme radi a veríme, že desiatka vybratých skupín, spolu takmer 400 súťažiacich, po dva dni splynie v jednu súdržnú harmóniu spolu s ďalšou tisíckou účinkujúcich festivalu," uviedol riaditeľ OKS.

 

Dodal, že spojiť festival so súťažou je pokusom priniesť niečo nové a progresívne. "Zuberec a celá Studená dolina majú prírodných i ľudských krás stále na rozdávanie. Veríme, že tak ako ostatných očarila príroda, spätosť s ňou, blízky pokoj zuberského skanzenu, príjemná vrava z jarmoku ľudových remeselníkov či atmosféra amfiteátra, očarí všetkých tohtoročný pobyt pod Roháčmi," povedal. Vyhlasovateľom celoštátnej súťaže je Národné osvetové centrum v Bratislave, organizátorom OKS v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s obcou Zuberec. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona