Podprsenka, ktorá objaví rakovinu

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 10:17 • 2 min
Podprsenka, ktorá objaví rakovinu

Osemnásťročný Julian Rios Cantu vynašiel podprsenku, ktorá dokáže detekovať známky rakovinového bujnenia v prsiach. Podprsenka s názvom Eva je vybavená 200 hmatovými biosenzormi. Zariadenie je navrhnuté tak, aby mapovalo povrch pŕs a okolitých oblastí spolu so zmenami teploty a štruktúrami pokožky.

slovakia

left justify in out

Mladý Mexičan Julian Rios Cantu sa na základe rodinnej skúsenosti, kedy jeho matka ochorela rakovinou a museli jej odstrániť obe prsia, sa rozhodol s tromi kamarátmi založiť spoločnosť Higia Technologies.

 

Spoločne potom vyvíjali podprsenku, ktorá dokáže rozpoznať rakovinu prsníka v počiatočnom štádiu. Za svoj'produkt' získal prestížne ocenenie Global Student Entrepreneur Awards.

 

Podľa agentúry Reuters je pre presné merania potreba nosiť podprsenku aspoň raz týždenne po dobu šesťdesiatich minút. Hmatové biosenzory zaznamenávajú zmeny tvaru, veľkosti alebo teploty pŕs, ktoré by mohli naznačovať väčší prietok krvi do tejto oblasti, čo vedie k rozvoju niektorých typov rakoviny prsníka.

 

Zariadenie je zatiaľ vo fáze prototypu. Môže trvať ešte najmenej dva roky, než prejde certifikačným procesom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies