Fico oznámil, že ak bude Richter odvolaný, padne vláda. SNS sa pri hlasovaní zdrží

NETKY.SK • 7 September 2017, 19:28 • 2 min
Fico oznámil, že ak bude Richter odvolaný, padne vláda. SNS sa pri hlasovaní zdrží

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico a ani predseda Mosta-Híd Béla Bugár nevidia dôvod na odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera.

slovakia

left justify in out

Poslanecký klub SNS sa pri hlasovaní o návrhu na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) zdrží. Predseda NRSR a SNS Andrej Danko to potvrdil pre web pluska.sk. Jeho prvý podpredseda Jaroslav Paška na tlačovej konferencii oznámil len toľko, že klub sa na hlasovaní zúčastní a bude hlasovať jednotne.

 

"Predseda vlády prisľúbil súčinnosť ministerstva práce a ministra pri odstraňovaní vytýkaných nedostatkov. SNS sa nebude vkladať do politických súbojov opozície voči strane Smer-SD," vyhlásil na tlačovej konferencii Paška.

 

Výhrady SNS voči činnosti rezortu práce stále pretrvávajú. "Ale na základe prísľubu predsedu vlády očakávame, že budú skoro odstránené," doplnil Paška.

 

Členovia vlády SR a poslanci Smeru-SD sa nezúčastňujú na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR. V sále sedí prevažne opozícia a niektorí koaliční poslanci Mosta-Híd a SNS, ktorá má k Richterovi výhrady.

 

Neúčasť na schôdzi odporučil poslancom a ministrom premiér Robert Fico (Smer-SD). Zároveň zopakoval, že vláda nesúhlasí s odvolaním ministra práce Richtera z funkcie a opozičný návrh považuje za účelový a za pokus zneužívať inštitút odvolávania člena vlády na politické ciele.

 

"Táto schôdza je zneužitím práva, ktoré je garantované v Ústave SR. A preto opakovane prosím poslancov za Smer-SD, aby sa rozhodli, ale vláda SR nemá dôvod sa tejto špiny zúčastňovať. Nevidím dôvod, aby sme boli súčasťou tejto špiny, ktorá sa tu bude valiť na ministra," odkázal členom vlády a poslancom Smeru-SD Fico v pléne.

 

Richtera sa aj osobne zastal a označil ho za najúspešnejšieho ministra práce, akého sme kedy mali. Pripomenul napríklad jeho výsledky v oblasti nezamestnanosti. Upozornil, že schôdza pre Čistý deň už raz bola a Richter na nej získal dôveru.

 

"Získal nadpolovičný počet hlasov, čo len potvrdilo, že má dôveru," vyhlásil Fico. Richter podľa jeho slov potom urobil mnoho krokov v kauze aj s políciou a následne aj navrhol odobratie akreditácie galantskému resocializačnému zariadeniu Čistý deň.

 

"Bez akéhokoľvek argumentu tu sypete na ministra práce obvinenia z korupcie, pričom ste nepovedali jeden jediný dôkaz a argument. Viete, pre vás je korupcia už aj to, keď dám myši do pasce väčší kus syra, ako sa patrí. Prosím, prestaňte s tým, lebo je to trápne. Ak niečo máte, tak to povedzte, ale nerobte takéto obvinenia," apeloval na opozíciu predseda vlády.

 

Hlasovanie o nedôvere ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) bude súčasne hlasovaním o páde vlády. Poslancom SNS to oznámil na rokovaní ich klubu premiér Fico, potvrdil šéf klubu SNS Tibor Bernaťák. "V prípade, že bude odvolaný pán Richter, vláda padne. Je to pre nás veľmi dôležitá otázka, o ktorej budeme ďalej hovoriť," povedal Bernaťák. 

 

Otázka, či Richter stojí za pád vlády, nie je podľa národniarov otázka na nich. "Budeme sa o tom rozprávať," povedal Bernaťák. Zopakoval, že alternatíva voči súčasnej koalícii neexistuje. "Takže rokujeme," poznamenal Bernaťák.

 

Podľa Bugára Richter odvolaný nebude.„Klub SNS ešte rokuje. Počkáme na výsledok rokovania SNS a podľa toho, ako sa dohodnú, sa buď ešte stretneme, alebo pôjdeme na schôdzu,“ povedal. Podľa neho ešte nie je zrejmé, či mimoriadna schôdza pôjde bez prerušenia alebo sa dohodnú, jej rokovanie prerušia a v piatok sa bude pokračovať. Podľa Bugára ak koalícia vyrieši súčasné problémy, dá sa fungovať ďalej. „Zodpovednosť každého koaličného partnera je veľká,“ zdôraznil s tým, že on predčasné voľby nepotrebuje.

 

Koalícia by bez Richtera mohla prežiť

Ak by aj bol dnes Richter odvolaný, pre koalíciu to nemusí znamenať koniec, myslí si podpredsedníčka SNS Eva Antošová. "Ja mám jeden osobný pocit a možno sa mýlim, že vláda nepadne, ak by aj pán Richter bol dnes odvolaný," uviedla Antošová pred médiami v parlamente niekoľko hodín pred začiatkom mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ktorú zvolala opozícia.

 

Antošová vysvetlila, že postup SNS bude dohodnutý na zasadnutí ich klubu. Zhruba polovica jeho členov je podľa nej za to, aby minister práce vo funkcii skončil. "Nehovorím, že presná polovica, zhruba, a tak je to aj v našej členskej základni. Ale hovorím, počkajme si na poslanecký klub, ktorý, myslím si, že bude významný pred touto schôdzou," doplnila.

 

Poslanecký klub SNS v stredu (6.9.) večer zverejnil stanovisko, v ktorom strana žiada premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o výmenu ministra práce. "Premiér by to mal zvážiť. Toto vyhlásenie je, myslím si, vážne a je to výzva, aby ten krok urobil. Teraz je na ťahu premiér," zdôraznila Antošová.

 

Odvolávanie Richtera pre kauzu Čistý deň iniciovali už po druhýkrát opozičné strany Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina. Ako zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu za SaS Natália Blahová, poslanci sú presvedčení, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies