Podpredseda Nečasovej vlády Radek John rezignoval

NETKY.SK • 18 Máj 2011, 07:39 • 2 min
Podpredseda Nečasovej vlády Radek John rezignoval

Podpredseda Nečasovej vlády Radek John rezignoval

slovakia

left justify in out

img

Vicepremiér českej vlády a šéf strany Veci verejné Radek John dnes do rúk premiéra Petra Nečasa (ODS) odovzdal svoju demisiu. Zámer z vlády odstúpiť John deklaroval už minulú stredu, ale z dôvodu následnej práceneschopnosti premiéra mu nestihol rezignáciu doručiť.
      John očakáva, že prezident Václav Klaus jeho rezignáciu prijme. "Myslím si, že áno. Je to rozhodnutie dávno ohlásené. Pánu prezidentovi som dôvody vysvetľoval a on ich isto chápe," uviedol končiaci vicepremiér.
      Radek John v apríli prišiel o post ministra vnútra a ako vicepremiér sa mal venovať boju proti korupcii. John vytýkal premiérovi Nečasovi, že mu nedovoľuje vybrať si spolupracovníkov a že necíti podporu svojho protikorupčného úsilia. Johnovym odchodom z vlády počet ministrov za VV v Nečasovom kabinete klesne z pôvodne štyroch na polovicu. Už v apríli musel vládu opustiť minister dopravy Vít Bárta.
      Radek John chcel do svojho tímu získať svojho bývalého námestníka z ministerstva vnútra Michala Moroza, ale premiér mu to neumožnil. Moroz sa totiž mal stať zamestnancom úradu vlády, čo Nečas kategoricky odmietal. Dôvodom bol fakt, že Moroz nemal bezpečnostnú previerku, ako aj predchádzajúce väzby Moroza na súkromnú bezpečnostnú agentúru ABL.
      Kľúčové rokovanie koalície sa uskutoční v stredu. Napriek tomu, že agendu stretnutia troch predsedov a šiestich podpredsedov troch koaličných strán vo formáte tzv. K9 mali tvoriť parametre pripravovaných reforiem, VV chce uprednostniť diskusiu o samotnej ďalšej spolupráci. Radek John si myslí, že VV by mali mať vo vláde štyroch ministrov, alebo žiadneho. V prípade odchodu ministrov školstva a pre miestny rozvoj z vlády, by strana VV mohla Nečasov kabinet ďalej podporovať.
      "K9 bude aj o tom, že navrhneme, že budeme iba podporovať vládu, alebo budeme vravieť, že Veci verejné by mali mať (vo vláde) dôstojné zastúpenie," vysvetlil John a na dôvažok zopakoval aj to, že VV trvajú na rekonštrukcii vlády, ako ju v apríli sľuboval premiér. VV by chceli, aby kabinet opustili prinajmenšom minister obrany Alexander Vondra (ODS) a minister financií Miroslav Kalousek (TOP 09).
      O pomeroch v koalícii a situácii vo VV, ktorá sa stáva pre koaličných partnerov príťažou, chce na stretnutí K9 v stredu diskutovať aj TOP 09. Najväčšia z koaličných strán, ODS, neštandardnú situáciu vníma, ale – na rozdiel od TOP 09 – nechce VV k ničomu tlačiť.
      "Budeme chcieť, aby predseda našej strany (Karel Schwarzenberg) rokoval s premiérom (Petrom Nečasom) o pokračovaní v koalícii. Pretože keď sa každý druhý deň či každý druhý týždeň vynárajú rôzne materiály, nahrávky, informácie (o VV) – niektoré podložené, iné možno nepodložené – tak je potrebné si sadnúť a povedať si, akým spôsobom pokračovať ďalej tak, aby dôveryhodnosť vlády nebola zásadným spôsobom narušovaná," vysvetlil dnes pozíciu TOP 09 minister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona