Podpredseda katalánskej vlády: Madrid nám nedáva inú možnosť než odtrhnutie

NETKY.SK • 25 Október 2017, 21:09 • 2 min
Podpredseda katalánskej vlády: Madrid nám nedáva inú možnosť než odtrhnutie

MADRID - Podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras tvrdí, že Madrid nedáva katalánskym odštiepencom "inú možnosť" než pokračovať smerom k vyhláseniu novej republiky.

slovakia

left justify in out

Junqueras v stredajšom rozhovore pre agentúru AP uviedol, že jeho strana, ktorá je jednou z dvoch koaličných strán v regionálnej katalánskej vláde, "bude pracovať na tom, aby vytvorila republiku". Podľa Junquerasa totiž chápe, že "je tu demokratický mandát na založenie takejto republiky". Španielska vláda "nám nedáva inú možnosť," dodal.

 

Oriol Junqueras však trval na tom, že sa takto vyjadril výlučne v mene svojej strany - Republikánskej ľavice Katalánska - a nie v mene celej katalánskej regionálnej vlády, ktorej predsedom je Carles Puigdemont.

 

Vyslovil sa tak vo vyhrotenej situácii ohľadne možnej katalánskej reakcie na avizované opatrenia Madridu prevziať nad týmto autonómnych regiónom čiastočnú kontrolu a zastaviť jeho snahy o nezávislosť. Tie chce španielsky premiér Mariano Rajoy dosiahnuť uplatnením ústavného článku 155.

 

Rajoy pritom dúfa, že plánované opatrenia, medzi ktorými je odvolanie Puigdemontovej vlády a obmedzenie právomocí katalánskeho parlamentu, budú krátkodobé. Mali by sa skončiť s regionálnymi voľbami, ktoré by sa podľa španielskeho premiéra mohli konať čo najskôr, ale až keď dôjde k obnoveniu právneho poriadku. Očakáva sa, že španielsky Senát schváli tieto opatrenia v piatok, pripomína agentúra AP.

 

Vláda v Madride avizovala opatrenia po tom, ako Puigdemont v uplynulý štvrtok opäť pohrozil vyhlásením nezávislosti Katalánska, pričom však Madrid znovu vyzval na dialóg. Španielska vláda túto jeho reakciu na svoje ultimátum odmietla ako nedostačujúcu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona