Podpredseda Jobbiku by chcel rehabilitovať Maďarskú gardu

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 12:35 • 2 min
Podpredseda Jobbiku by chcel rehabilitovať Maďarskú gardu

BUDAPEŠŤ - Podpredseda maďarskej ultrapravicovej strany Jobbik János Volner by chcel oživiť činnosť zakázanej Maďarskej gardy a zariadiť štátnu podporu jej rozvoja. Vyplýva to z Volnerovho vyjadrenia zverejneného na sociálnych sieťach.

slovakia

left justify in out

Podpredseda v utorok napísal, že volebnú kampaň Jobbiku do Európskeho parlamentu v roku 2009 a parlamentnú volebnú kampaň v roku 2010 charakterizovala práve táto polovojenská organizácia. "Garda prispela k popularite Jobbiku a prispela k tomu, že sa Jobbik ako strana stredu dostala do parlamentu," uviedol Volner.

 

"Budem sa zo všetkých síl snažiť, aby v prípade, že sa Jobbik dostane k moci, Maďarská garda nielen ožila, ale aby dostala i aktívnu štátnu pomoc na svoj intenzívny rozvoj," zdôraznil podpredseda, podľa ktorého sú tieto opatrenia v súlade s procesom transformácie Jobbiku na ľudovú stranu.

 

Ultrapravicová Maďarská garda vznikla v júni 2007 z iniciatívy vtedajšej mimoparlamentnej krajne pravicovej strany Jobbik.

 

Prvých 56 gardistov zložilo prísahu v auguste 2007, neskôr sa počet členov gardy rozrástol na takmer 3000. Napriek tomu, že 2. júla 2009 spolok i hnutie Maďarská garda právoplatne zrušil budapeštiansky odvolací súd a napokon definitívny zákaz ich existencie vyriekol v decembri 2009 aj Najvyšší súd Maďarska, gardisti sa v rôznej forme ďalej aktivizovali.

 

Členovia Hnutia nová maďarská garda oblečení v čiernych uniformách sa na verejnosti ukázali ostatný raz pri príležitosti štátneho sviatku 15. marca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies