Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič jubiluje

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 11:12 • 2 min
Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič jubiluje

BRUSEL – Politik a diplomat Maroš Šefčovič pôsobí v súčasnosti ako eurokomisár zodpovedný za Energetickú úniu v Európskej komisii (EK) vedenej Jeanom-Claudom Junckerom. V nedeľu 24. júla sa dožíva životného jubilea 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Maroš Šefčovič sa narodil 24. júla 1966 v Bratislave. Vysokoškolské štúdium začal v roku 1984 na Vysokej škole ekonomickej (dnes Ekonomická univerzita) v Bratislave. V rokoch 1985-1990 študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. Právnická fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave mu v roku 1994 nostrifikovala diplom a priznala titul doktor práv (JUDr.). Na Právnickej fakulte UK v Bratislave absolvoval v rokoch 1996-2000 postgraduálne doktorandské štúdium medzinárodného a európskeho práva, zavŕšené priznaním hodnosti PhD. Vo francúzskej metropole Paríži v roku 1990 absolvoval kurz Francúzština - jazyk diplomacie a medzinárodného práva (Université de Perpignan) a o rok neskôr v Spojených štátoch amerických (USA) Kurz pre diplomatov (Hoover Institution, Stanford University). V špecializovanom kurze v Zimbabwe sa zdokonaľoval vo francúzskom jazyku a v Izraeli si osvojil základy hebrejského jazyka, manažmentu a prezentácie. Európa na sklonku roku 2000 bol názov seminára v rakúskom Salzburgu, ktorý absolvoval v roku 1996.

 

Profesionálnu kariéru začínal Maroš Šefčovič na Federálnom ministerstve zahraničných vecí Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (FMZV ČSFR) v Prahe v roku 1990 ako poradca 1. námestníka ministra, potom bol tretím tajomníkom a konzulom na československom veľvyslanectve v Harare (Zimbabwe) a zástupcom veľvyslanca a druhým tajomníkom na veľvyslanectve v kanadskej Ottawe. Od roku 1993 je pracovníkom Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (MZV SR). Pracoval na odbore krajín Európske únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization - NATO) najprv ako referent, neskôr zástupca riaditeľa odboru, bol zástupcom riaditeľa a riaditeľom Kancelárie ministra MZV SR.

 

V roku 1998 pôsobil Šefčovič ako zástupca veľvyslanca a radca v Misii SR pri Európskych spoločenstvách v belgickom Bruseli a v roku 1999 bol mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v izraelskom Tel Avive. Po návrate na Slovensko v roku 2002 zastával na MZV SR funkciu generálneho riaditeľa sekcie bilaterálnej spolupráce a bol generálnym riaditeľom sekcie pre európske záležitosti.

 

Od roku 2004 do októbra 2009 bol vedúcim Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli. Od 1. októbra 2009 prevzal po rezignácii prvého slovenského komisára Jána Figeľa funkciu eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a viacjazyčnosť v Európskej komisii (EK). V rokoch 2010-2014 zastával post podpredsedu EK pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu. V eurovoľbách na Slovensku v máji 2014 bol Maroš Šefčovič jedným z trinástich zvolených europoslancov, na post člena Európskeho parlamentu (EP) však nenastúpil. Od novembra 2014 pôsobí ako podpredseda EK pre Energetickú úniu.

 

Knihu s názvom S dvojkrížom uprostred hviezd z pera eurokomisára Maroša Šefčoviča predstavili dňa 12. mája 2014 v Bratislave. Vznikla pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona