Podpredseda EK v reakcii na výroky Trumpa zdôraznil priateľstvo USA a Európy

NETKY.SK • 16 Júl 2018, 06:13 • 2 min
Podpredseda EK v reakcii na výroky Trumpa zdôraznil priateľstvo USA a Európy

BRUSEL/WASHINGTON - Európska únia sa naďalej považuje za priateľa Američanov, aj keď prezident USA Donald Trump ju vníma skôr ako nepriateľa v oblasti obchodu. Uviedol to v noci na pondelok prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

slovakia

left justify in out

"Keď nazvete svojich najlepších priateľov nepriateľmi, poteší to len vašich skutočných nepriateľov," napísal Timmermans na sociálnej sieti. "Európania a Američania sú zviazaní dejinami a svojimi spoločnými hodnotami. Európania nikdy neopustia Ameriku, pretože Amerika nikdy neopustila nás. Na to sú priatelia," vyjadril sa.

 

Trump v rozhovore odvysielanom v nedeľu označil Európsku úniu za jedného z "nepriateľov" Spojených štátov a tento svoj výrok odôvodnil najmä z jeho pohľadu neférovými obchodnými praktikami Európanov. "Myslím si, že máme veľa nepriateľov. Myslím si, že Európska únia je nepriateľom, za to, čo nám robia v obchode. O Európskej únii by ste si to nepomysleli, ale sú nepriateľom," povedal Trump v interview.

 

Jeho vyjadrenia zvýšili napätie medzi USA a ich tradičnými spojencami, ktoré sa prejavilo minulý týždeň na summite NATO poznačenom obavami, že Washington oslabuje alianciu krátko pred summitom Trumpa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Obaja lídri budú rokovať v pondelok vo fínskych Helsinkách.

 

Trumpovi už v nedeľu oponoval predseda Európskej rady Donald Tusk. "Amerika a EÚ sú najlepší priatelia. Každý, kto tvrdí, že sme nepriatelia, šíri fake news (falošné správy)," napísal na Twitteri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies