Podporujeme politiku rozširovania, tvrdí Lajčák

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 16:46 • 2 min
Podporujeme politiku rozširovania, tvrdí Lajčák

BRATISLAVA - Rozširovanie Európskej únie, menšiny, ale aj posilnenie koordinácie a spolupráce boli hlavnými témami rozhovoru ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka so svojim chorvátskym kolegom Mirom Kovačom, ktorého dnes prijal v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Chorvátsko na Slovensku netreba predstavovať, je to krajina, s ktorou máme mnohoročné priateľské vzťahy. Chorvátsko má to privilégium, že je to krajina, ktorú naši občania poznajú asi najlepšie," uviedol na začiatku tlačovej konferencie Lajčák.


Pokiaľ ide o tému rozširovania EÚ, ministri sa podľa Lajčáka zhodli na tom, že politika rozširovania Európskej únie je dôležitá, pretože dáva motiváciu krajinám západného Balkánu k tomu, aby sa transformovali, reformovali, aby preberali na seba európske štandardy.

 

"Táto politika dnes nie je mimoriadne populárnou vo všetkých hlavných mestách Európskej únie, ale aj Slovensko, aj Chorvátsko sú krajiny, ktoré veria a podporujú proces rozšírenia," vyhlásil Lajčák s tým, že Kovača informoval aj o tom, že práve politika rozširovanie je medzi prioritami Slovenska počas nášho predsedníctva.

 

"Prechádzali sme podrobne aj jednotlivé krajiny a naše predstavy a očakávania toho, čo sa môže dosiahnuť počas nášho predsedníctva. Hovorili sme aj o Srbsku a o otázkach, ktoré sú momentálne na stole. Dôležité je, že som dostal ubezpečenie, že Chorvátsko naozaj podporuje politiku rozširovania a podporuje prijímanie európskych štandardov v tomto regióne," povedal ďalej Lajčák s tým, že verí, že sa to rýchlo ukáže aj v praktickom živote.

 

Podľa Kovača je prístupový proces v súlade so stabilizáciou politických systémov, a to Chorvátsko podľa neho podporuje. Chorvátsky minister Lajčáka ubezpečil, že Chorvátsko bude podporovať Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, ale aj Srbsko, aby do EÚ vstúpili. Práve Záhreb je podľa niektorých odborníkov považovaný za krajinu, ktorá má určité problémy so vstupom Srbska do EÚ.


Ministri hovorili aj o slovenskej menšine v Chorvátsku a o chorvátskej menšine na Slovensku. Tieto menšiny sú podľa šéfa slovenskej diplomacie "mostom k porozumeniu" medzi krajinami a obe vlády vytvárajú tie najlepšie podmienky, aby si tieto menšiny mohli zachovávať svoje tradície, identitu a mohli sa aj naďalej rozvíjať. Hoci sú podľa oboch ministrov naše vzájomné vzťahy na dobre úrovni, vidia priestor na ešte užšiu kooperáciu.

 

Šéfovia diplomacií sa dohodli na pravidelných ročných bilaterálnych stretnutiach, plánujú aj koordináciu v európskych a bezpečnostných otázkach. Kovač poznamenal, že dobrú úroveň vzťahov dokazuje aj to, že minulý rok navštívili Chorvátsko približne pol milióna Slovákov. Ministri očakávajú, že tento rok by toto číslo mohlo ešte stúpnuť. Práve pre veľký záujem našincov o dovolenky do Chorvátska krajiny plánujú pokračovať aj napríklad vo vyslaní slovenských policajtov do hlavných turistických centier v Chorvátsku či na dočasnom konzulárnom pracovisku počas hlavnej dovolenkovej sezóny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies