Podporovatelia Mursího si za násilný protest odsedia 17 rokov

NETKY.SK • 14 November 2013, 12:08 • 2 min
Podporovatelia Mursího si za násilný protest odsedia 17 rokov

KÁHIRA - Súd v egyptskej Káhire v stredu poslal na 17 rokov do väzenia 12 podporovateľov bývalého prezidenta Muhammada Mursího, ktorí sa v októbri zúčastnili na jednom z násilných protestov proti jeho zosadeniu.

slovakia

left justify in out

Podľa štátnej tlačovej agentúry MENA demonštrantov usvedčili z útoku na sídlo islamskej univerzity al-Azhar motivovaného skutočnosťou, že jej vedenie podporilo zbavenie Mursího moci armádou. Egyptská odnož hnutia Moslimské bratstvo, ktorá Mursího v roku 2012 vyniesla do kresla, na svojej internetovej stránke uviedla, že skupinu odsúdených tvoria študenti univerzity zadržaní počas protestu. Muži sa budú môcť proti rozsudku odvolať a súd im tiež umožnil prepustenie na kauciu vo výške 64-tisíc egyptských libier (6 780 eur).

Nepokoje nasledujúce po júlovom zosadení Mursího si vyžiadali viac ako tisíc obetí na životoch, a to prevažne z radov jeho podporovateľov. Ďalšie tisíce ľudí zadržali a mnohí z nich by sa mali z násilia zodpovedať pred súdom. Štrnástich obžalovaných demonštrantov patriacich údajne takisto k Mursího sympatizantom však súd v nedeľu zbavil obvinení. V súvislosti s násilím postavili pred súd i samotného exprezidenta, ktorý údajne podnecoval k zabíjaniu prívržencov opozície demonštrujúcich pred jeho palácom. Medzi 14 spoluobžalovanými sú jeho poradcovia a vysokí predstavitelia Moslimského bratstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies