Podpora vládnej strany Fidesz klesla

NETKY.SK • 16 December 2010, 12:52 • 2 min
Podpora vládnej strany Fidesz klesla

Podpora vládnej strany Fidesz klesla - Politika Podpora verejnosti pre maďarskú vládnu stredopravú stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána klesla tento mesiac po tom, čo vláda presmerovala úspory v hodnote 14 miliárd dolárov (10,48 miliardy eur) zo súkromný

slovakia

left justify in out

img

Podpora verejnosti pre maďarskú vládnu stredopravú stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána klesla tento mesiac po tom, čo vláda presmerovala úspory v hodnote 14 miliárd dolárov (10,48 miliardy eur) zo súkromných penzijných fondov do štátneho dôchodkového systému.
      Ukázal to prieskum verejnej mienky uskutočnený maďarskou agentúrou Tárki, ktorého výsledky oznámila v stredu neskoro večer na svojej webovej stránke www.tarki.hu.
      Prieskum ukázal, že podpora Fideszu u všetkých voličov klesla v decembri na 43 percent zo 49 percent, ktoré strana dosiahla v novembri.
      Maďarskí poslanci v pondelok tento týždeň odhlasovali zrušenie dôchodkovej reformy z roku 1997, čo vláde vlastne umožnilo získať zo súkromných penzijných fondov majetok v hodnote 14 miliárd dolárov a dosiahnuť tak na budúci rok zníženie rozpočtového deficitu pod hranicu troch percent HDP (hrubého domáceho produktu), ktorú stanovuje Európska únia.
      Napriek strate verejnej podpory si Fidesz udržuje pohodlný náskok pred hlavnou opozičnou silou, socialistami, ktorí podľa decembrového prieskumu "živoria" na 11 percentách. Je to iba malá zmena oproti ich novembrovým výsledkom.
      Medzi vyhranenými, stálymi voličmi klesla podpora vládneho Fideszu zo 71 na 67 percent (oproti novembru), socialisti dosiahli hranicu 17 percent.
      Podpora dvoch menších strán v parlamente - LMP (Politika môže byť iná) a extrémne pravicového Jobbiku - sa zmenila iba slabo oproti minulému mesiacu.
      Fidesz hladko vyhral komunálne voľby 3. októbra, v apríli sa stal jasným víťazom parlamentných volieb.
      Podľa samostatného, dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky agentúry Median je 48 percent ľudí presvedčených, že vývoj v Maďarku sa uberá zlým smerom, čo je nárast oproti 39 percentám v novembri.
      Iba 45 percent ľudí je podľa Medianu spokojných s činnosťou vlády. Ide teda o pokles oproti 51 novembrovým percentám.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies