Podpora ultrapravicového Jobbiku v roku 2016 klesla, posúva sa doľava

NETKY.SK • 4 Január 2017, 14:21 • 2 min
Podpora ultrapravicového Jobbiku v roku 2016 klesla, posúva sa doľava

BUDAPEŠŤ - Maďarská ultrapravicová strana Jobbik, ktorá má v parlamentných voľbách 2018 ambície byť vyzývateľom vládneho Fideszu, v roku 2016 namiesto posilnenia zaznamenala oslabenie svojho voličského tábora. Podľa dnešnej správy spravodajského servera origo.hu to vyplýva z analýzy inštitútu Századvég.

slovakia

left justify in out

V decembri miera potenciálnych voličov Jobbiku podľa prieskumu Századvégu klesla až na 11 percent, pričom Maďarská socialistická strana (MSZP) mierne posilnila a dosiahla desaťpercentné preferencie. V kategórii rozhodnutých voličov v poslednom mesiaci vlaňajška získal Jobbik 19 percent a MSZP 16 percent.

 

Vládny Fidesz v decembri si udržal svoje vedenie na úrovni 32 percent.

 

Rozvoju bránil Jobbiku práve Fidesz, tvrdí analýza Századvégu, ktorý sa všeobecne považuje za inštitút blízky práve vládnej strane.

 

"Fidesz v riešení migračnej krízy, ktorá ovplyvnila politiku celej Európy, zaujal markantnejší a úspešnejší postoj než radikálna strana (Jobbik)," tvrdí Századvég, podľa ktorého druhým dôvodom straty Jobbiku bol proces zmeny jeho identity.

 

Predseda Jobbiku Gábor Vona totiž začal transformáciu svojho politického subjektu na ľudovú stranu a programom "stavby mosta" oslovil ľavicových voličov, čím sa podľa Századvégu začala táto ultrapravicová strana posúvať v politickom spektre doľava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies