Podpora nemeckej vlády i kancelárky opäť rastie

NETKY.SK • 4 December 2015, 14:03 • 2 min
Podpora nemeckej vlády i kancelárky opäť rastie

BERLÍN - Napriek pretrvávajúcej utečeneckej kríze spokojnosť obyvateľov Nemecka so spolkovou vládou začala opäť rásť. Vyplýva to z prieskumu Deutschlandtrend, ktorý vo štvrtok večer zverejnila televízia ARD.

slovakia

left justify in out

V novembri bolo s prácou vlády spokojných alebo veľmi spokojných 48 percent opýtaných, čo je o šesť percent viac ako v októbri. Opačný názor má 51 percent respondentov, teda o šesť percent menej ako v októbri. Rastúce preferencie sa týkajú aj kancelárky Angely Merkelovej. Spokojnosť s jej prácou vyjadrilo 54 percent účastníkov prieskumu, v medzimesačnom porovnaní je to päťpercentný nárast. V rebríčku desiatich najobľúbenejších politikov jej tak patrí momentálne tretie miesto za ministrom financií Wolfgangom Schäublem (75 percent) a ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom (68 percent).


Keby sa v nedeľu konali v Nemecku voľby, vyhrala by ich so ziskom 37 percent hlasov Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU), v preferenciách ktorej nenastal za mesiac žiadny posun. Koaliční sociálni demokrati (SPD) by si polepšili o jedno percento a dostali by 25 percent hlasov. Strana Ľavica zaznamenala jednopercentný pokles (osem percent) a zelení by získali tak ako pred mesiacom 11 percent hlasov. Najvýraznejšie zvýšenie podpory - z ôsmich na desať percent - si pripísali pravicoví populisti z Alternatívy pre Nemecko (AfD). Je to ich najlepšia hodnota v prieskume Deutschlandtrend.


V otázke prístupu k utečencom v Nemecku sa 85 percent opýtaných (nárast o osem percent) vyslovilo za sprísnenie hraničných kontrol, 46 percent je za zrušenie možnosti spájania rodín (nárast o desať percent), proti tomuto opatreniu sa vyslovilo 49 percent respondentov. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1003 oprávnených voličov od 30. novembra do 1. decembra. Štatistická chyba je 1,4-3,1 percentuálneho bodu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona