Podpora Clintonovej a Trumpa je v novom prieskume vyrovnaná

NETKY.SK • 26 September 2016, 09:17 • 2 min
Podpora Clintonovej a Trumpa je v novom prieskume vyrovnaná

WASHINGTON - Podpora amerických prezidentských kandidátov Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa je predtým, ako sa dnes večer stretnú v prvej predvolebnej televíznej debate, fakticky vyrovnaná. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu televízie ABC News a denníka Washington Post.

slovakia

left justify in out

Výsledky zverejnené v nedeľu ukázali, že Trumpa by volilo 44 percent pravdepodobných voličov, ak by sa voľby konali teraz, čo je jeho najvyššia podpora v tomto prieskume od jari. Za Clintonovú by hlasovalo 46 percent voličov, teda rovnako ako v predošlom prieskume ABC/Post z tohto mesiaca.

 

Nominantka Demokratickej strany, ktorej podpora sa v tomto prieskume od júna takmer nezmenila, viedla pritom ešte začiatkom augusta pred svojím súperom z Republikánskej strany o osem percent. Jej terajší dvojpercentný náskok je vzhľadom na možnú odchýlku prieskumu štatisticky nevýznamný, pripomína ABC News na svojej webovej stránke.

 

Nominant Libertariánskej strany Gary Johnson klesol v novom prieskume na nové minimum piatich percent a kandidátka Strany zelených Jill Steinová má podporu len jedného percenta pravdepodobných voličov.

 

V skupine registrovaných voličov dosiahli Clintonová a Trump zhodný výsledok 41 percent, Johnson mal podporu siedmich percent a Steinová len dvoch percent z nich.

 

Keby vo voľbách kandidovali len nominanti dvoch hlavných strán, Clintonová by prekonala Trumpa pomerom 49 k 47 percentám medzi pravdepodobnými voličmi, no medzi všetkými registrovanými voličmi by sa ich podpora vyrovnala na zhodne 46 percent.

 

Dnešnú televíznu debatu plánuje podľa prieskumu sledovať až 74 percent Američanov. A hoci osem z desiatich opýtaných tvrdí, že svoje rozhodnutie koho voliť už nezmení, priestor na zmenu celkového výsledku v prospech Clintonovej či Trumpa je stále veľký.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies