Podpisy proti hazardu budú zbierať v deň volieb

NETKY.SK • 29 Február 2016, 14:52 • 2 min
Podpisy proti hazardu budú zbierať v deň volieb

BRATISLAVA 29. februára (SITA) - Už túto sobotu vyjdú dobrovoľníci do ulíc slovenských miest, aby zbierali podpisy pod petíciu proti hazardným hrám a hracím automatom v rámci občianskej iniciatívy Zastavme hazard.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave informovali organizátori, v deň parlamentných volieb bude možné v Ružomberku, Bratislave, Galante, Nitre, Levoči a Prešove podpísať petíciu, ktorá umožní samosprávam obmedziť hazard na svojich územiach. Na to, aby bola úspešná, potrebuje iniciatíva zozbierať najmenej 130 000 podpisov. Organizátori zároveň vyzvali ľudí, aby sa prihlásili ako dobrovoľníci na zbieranie podpisov v spomínaných mestách. Urobiť tak môžu na internetovej stránke zastavmehazard.sk, kde je aj číslo účtu, na ktoré môžu posielať peniaze na kampaň. Doteraz sa prihlásilo asi 2 000 dobrovoľníkov.
Hazard podľa odborníkov zdravotne a finančne ničí nielen samotných závislých, ale aj ich rodiny a okolie a často sa končí tragicky. Ako povedal psychológ a odborník na závislosti Peter Šulák, závislosť od hazardu je choroba, ktorú treba liečiť, no najprv je nutné zlikvidovať infekčné prostredie, v ktorom vzniká. "Nárast množstva herní a kasín vnímam ako bujnenie tohto infekčného prostredia. Treba do toho veľmi jednoznačne vstúpiť a urobiť maximum preto, aby sme toto infekčné prostredie eliminovali. Hazard je totiž život ohrozujúci," zdôraznil Šulák. Organizátori kampane tvrdia, že na Slovensku je okolo 50 000 gamblerov, no tieto odhady sú podľa nich ešte podhodnotené. Len v Bratislave je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2 177 videoherných automatov, v Ružomberku jeden automat pripadá na 120 obyvateľov. Kriminálna aktivita medzi hráčmi hazardných hier je 18-krát vyššia než vo všeobecnej populácii, asi tretina liečených pacientov má za sebou pokus o samovraždu.


Podľa slovenskej legislatívy je petícia počas volieb možná, na petičných hárkoch však nesmú byť uvedené mená kandidátov uchádzajúcich sa o hlasy voličov vo voľbách do parlamentu, kandidáti tiež nesmú zbierať podpisy pod petíciu. Organizátori nesmú oslovovať voličov pri vstupe do volebnej miestnosti, teda pred hlasovaním, ale mali by oslovovať iba odchádzajúcich voličov. Odporúča sa, aby organizátori petície zbierali podpisy pred budovami, kde sa hlasuje a nie vo vnútri, aby nenarúšali priebeh volieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies