Podpísali memorandum o spolupráci pri príprave stavby planetária

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 15:06 • 2 min
Podpísali memorandum o spolupráci pri príprave stavby planetária

BRATISLAVA - Hlavné mesto, investor Woal a občianske združenie Slovenské planetáriá podpísali memorandum o spolupráci pri príprave stavby planetária na Dvořákovom nábreží v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Všetky strany sa zároveň dohodli spolupracovať na jeho prevádzke, ako aj propagovať projekt a činnosť planetária. Informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Príležitosť, ako myšlienku planetária zhmotniť, prišla podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, keď bol mestu predstavený developerský projekt River Park 2. "S investorom som sa dohodol na vybudovaní planetária ako vedeckého centra s mediatékou na miestach bývalého PKO, kde tak vznikne nový ucelený verejný priestor pre Bratislavčanov," povedal primátor.

 

V memorande sa píše, že hlavné mesto bude spolupracovať s občianskym združením a investorom pri propagácii planetária v rámci svojich mestských podujatí. Okrem toho bude spolupracovať pri prevádzke planetária, a to najmä pri tvorbe obsahovej náplne programu planetária, kde bude priestor aj na propagáciu mesta. Úlohou občianskeho združenia bude najmä odborné poradenstvo pri projektovaní, stavbe a zariaďovaní planetária, ako aj príprava prevádzkového a organizačného plánu planetária.

 

"Bratislava je jediné hlavné mesto EÚ, ktoré nemá planetárium. O jeho vybudovanie sa tu snažilo niekoľko generácii nadšencov takmer sto rokov. Sme preto radi, že sme sa teraz k realizácii planetária dostali," znie spoločné vyhlásenie signatárov za občianske združenie Slovenské planetáriá Petra Voleka, Juraja Kubicu a Michala Novotu. Združenie chce dohliadať na projekt, aby planetárium bolo plnohodnotnou vzdelávacou inštitúciou s moderným vybavením.

 

Bratislavskí poslanci v decembri 2015 odsúhlasili predaj budov bratislavského PKO spoločnosti Henbury Development (dnes Woal) za jedno euro, čím sa podľa mesta urovnali všetky vzájomné nároky, práva a pohľadávky Bratislavy a investora. Henbury medzi vianočnými sviatkami objekty kultúrneho stánku začalo búrať. 

 

Na mieste PKO má teraz vyrásť červené futuristické planetárium a mediatéka spolu s bytmi, administratívnymi priestormi i novou dunajskou promenádou. Investor má povinnosť vybudovať planetárium v zmysle dohody z decembra 2015 uzatvorenej medzi mestom Bratislava a developerom. Ten minulý rok odhadoval spustenie výstavby na Dvořákovom nábreží v marci 2019. Ukončená by mala byť o dva roky. Celkové náklady na realizáciu stavieb predpokladá vo výške asi 50 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona