Podpísal revíziu rozpočtu, deficit tento rok presiahne 4,5 mld. eur

NETKY.SK • 8 December 2010, 08:39 • 2 min
Podpísal revíziu rozpočtu, deficit tento rok presiahne 4,5 mld. eur

Podpísal revíziu rozpočtu, deficit tento rok presiahne 4,5 mld. eur

slovakia

left justify in out

Tohtoročný deficit verejnej správy by mal dosiahnuť 7,84 % hrubého domáceho produktu (HDP). Hotovostný schodok štátneho rozpočtu pritom prekročí 4,5 miliardy eur. Vyplýva to z revízie rozpočtu na rok 2010, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju schválili na konci novembra.
      Dôvodom revízie je podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) nesúlad medzi rozpočtom, ktorý prijala predchádzajúca vláda, a ekonomickou realitou. Naplánovaný deficit verejnej správy na tento rok vo výške 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) sa podľa nového vedenia rezortu financií ukázal ako nereálny.
      "Tohtoročný výsledok je dôkazom naozaj veľmi zle zostaveného štátneho rozpočtu," vytkol svojim predchodcom Mikloš. Dôkazom je podľa neho aj to, že deficit sa musí výrazne navýšiť napriek tomu, že rozpočet bol vlani pripravovaný pri očakávanom raste na úrovni 1,9 % a momentálne prognózy už predpovedajú SR 4-% rast.
      Na hotovostnej báze bilanciu rozpočtu zhoršuje predovšetkým horší ako očakávaný vývoj daňových príjmov. Ich výpadok tvorí až 620,5 milióna eur. Ďalších 43,5 milióna eur predstavuje výpadok nedaňových príjmov.
      Zvýšia sa tiež výdavky rozpočtu o 200 miliónov eur, určených najmä na financovanie škôd spôsobených povodňami, zníženie deficitu starobného poistenia a sociálnu politiku. Na tieto potreby sa našlo v rozpočte krytie vo výške 70 miliónov eur, ďalších 130 miliónov eur sa však premietne do vyššieho deficitu. Výsledkom je navýšenie hotovostného schodku štátneho rozpočtu o 794 miliónov eur na 4,54 miliardy eur.
      Zákon o štátnom rozpočte musela revidovať vlani aj predchádzajúca vláda. Deficit totiž z dôvodu prepadu ekonomiky a protikrízových opatreniam narástol trojnásobne, z pôvodne plánovaných 1,009 miliardy eur na 3,154 miliardy eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies