Podpis nového Trumpovho imigračného výnosu sa očakáva dnes

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 07:25 • 2 min
Podpis nového Trumpovho imigračného výnosu sa očakáva dnes

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump by mal podľa očakávaní podpísať nový dekrét týkajúci sa imigrácie už v priebehu dnešného dňa.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vládnych predstaviteľov o tom v nedeľu informovali viaceré americké médiá.

 

Nový prezidentský výnos bude upravenou verziou dekrétu, ktorý Trump podpísal koncom januára. Vtedajšie nariadenie zakazovalo občanom siedmich prevažne moslimských krajín vstup do USA a pozastavilo americký program prijímania utečencov. Vyvolalo však nejasnosti a miestami chaos pri cestovaní, protesty a napokon ho zablokovali federálne súdy.

 

Biely dom odvtedy pracuje na novej verzii, ktorá nebude právne napadnuteľná. Podpis dokumentu opakovane odložili v snahe lepšie skoordinovať opatrenia s vládnymi inštitúciami, ktoré budú mať na starosti realizáciu.

 

O plánovanom podpísaní výnosu počas dneška informovali denník Washington Post, spravodajský server Politico i tlačová agentúra AP.

 

Podľa správ nový imigračný dekrét vyradí Irak zo zoznamu krajín, ktorých občania budú mať zakázané cestovať do Spojených štátov, a to dočasne na 90 dní. Na zozname sa tak znova ocitnú Irán, Líbya, Somálsko, Sudán, Sýria a Jemen. Opatrenie sa však už nemá týkať ľudí s dvojakým občianstvom ani s pracovným povolením.

 

Trumpova vláda odôvodňuje zákaz cestovania úsilím nevpustiť do USA teroristov, pokým preskúma systém preverovania utečencov a žiadateľov o víza z určitých častí sveta.

 

Očakávajú sa aj iné zmeny, napríklad objasnenie, že všetky už vydané víza ostanú v platnosti. Podľa zdrojov nový výnos už tiež nebude zakazovať na neurčitý čas prijímanie sýrskych utečencov, na ktorých sa bude spolu so všetkými ostatnými utečencami vzťahovať pozastavenie ich prijímania na obdobie 120 dní.

 

Výnos tiež nemá zahŕňať zmienku o uprednostnení náboženských menšín v krajinách zaradených na čiernu listinu. Kritici obvinili Trumpovu vládu, že takýmto spôsobom chcela pomôcť kresťanom dostať sa do USA a súčasne vylúčiť príchod moslimov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona