Podpálenie zástavy Šešeljom vyvolalo napätie medzi Chorvátskom a Srbskom

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 16:07 • 2 min
Podpálenie zástavy Šešeljom vyvolalo napätie medzi Chorvátskom a Srbskom

BELEHRAD - Stredajšie podpálenie zástavy Chorvátska srbským nacionalistom Vojislavom Šešeljom pred justičným palácom v Belehrade vyvolalo napätie medzi oboma krajinami. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Srbskí a chorvátski predstavitelia sa teraz pokúšajú zmierniť vzniknuté napätie, podľa AP najhoršie od balkánskych vojen z 90. rokov 20. storočia.
     

Po stredajšom incidente Chorvátsko povolalo svojho veľvyslanca v Srbsku Gordana Markotiča späť do Záhrebu na konzultácie.
     

Chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová potvrdila, že "Chorvátsko chce upokojiť vášne" a "sústreďuje sa na budúcnosť, ekonomiku, politiku a bezpečnosť". 
     

Jej srbský náprotivok Ivica Dačič uviedol, že "posilňovanie dôvery medzi oboma štátmi nesmie byť ohrozené nevhodnou rétorikou jednotlivcov"..
     

Šešelj čelí obvineniam z vojnových zločinov, pre ktoré ho súdia na pôde Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Šešelj sa sám dobrovoľne prihlásil haagskemu tribunálu v roku 2003 a čaká na verdikty vo svojom súdnom procese. 
     

Prokuratúra preňho žiada za vojnové zločiny spáchané v Chorvátsku, Bosne a Hercegovine a srbskej provincii Vojvodina 28 rokov väzenia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies