Podozrivých poslaneckých asistentov Le Penovej vypočúvala polícia

NETKY.SK • 22 Február 2017, 16:21 • 2 min
Podozrivých poslaneckých asistentov Le Penovej vypočúvala polícia

PARÍŽ – Francúzska polícia vypočúvala dnes dvoch blízkych spolupracovníkov líderky Národného Frontu (FN) Marine Le Penovej. Výsluchy súvisia s podozrením, že ich Le Penová zamestnávala ako svojich poslaneckých asistentov v Európskom parlamente (EP), hoci mali v skutočnosti pracovať pre jej stranu FN.

slovakia

left justify in out

Polícia vypočúvala Thierryho Legiera, ktorý je osobným strážcom francúzskej političky, a Catherine Grisetovú, šéfku sekretariátu FN. V pondelok polícia už druhýkrát prehľadávala sídlo strany v Paríži v súvislosti s kauzou vyplácania poslaneckých asistentov v EP.

 

Podľa Európskeho úradu na boj proti podvodom (OLAF) europoslankyňa obom vyplatila dovedna 339.000 eur a túto nelegálne vyplatenú sumu by mala vrátiť. Hrozia jej zrážky z platu a poslaneckých príplatkov.

 

Le Penová vinu odmieta a podala žalobu na generálneho tajomníka EP Klausa Welleho, na šéfa úradu OLAF a jeho hlavnú vyšetrovateľku. Trojicu Le Penová obviňuje z falšovania dôkazov a vedenia politicky motivovaného vyšetrovania, na ktoré ich mal nabádať bývalý predseda europarlamentu a hlasný kritik francúzskej prezidentskej kandidátky Martin Schulz.

 

Le Penová kandiduje v blížiacich sa francúzskych prezidentských voľbách a v prieskumoch jej vyjadruje podporu viac ako štvrtina opýtaných. V aprílovom prvom kole volieb ju prieskumy pasujú do roly víťazky, v druhom by zrejme utrpela prehru nezávisle na tom, kto by bol jej súperom.

 

Škandál s údajným fiktívnym zamestnávaním poslaneckých asistentov má aj pravicový prezidentský kandidát Francois Fillon, ktorému robili poslaneckých asistentov manželka a jeho dve deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies