Podozrivý z terorizmu v Nemecku žil istý čas v ubytovni pre utečencov

NETKY.SK • 4 November 2016, 08:58 • 2 min
Podozrivý z terorizmu v Nemecku žil istý čas v ubytovni pre utečencov

KARLSRUHE - Nemecká Spolková prokuratúra požiadala vyšetrujúceho sudcu Spolkového súdneho dvora o vydanie zatykača na 27-ročného muža, zadržaného v stredu večer v berlínskej štvrti Schöneberg.

slovakia

left justify in out

Ashrafa Al-T., ktorý prišiel do Nemecka vlani vydávajúc sa za utečenca zo Sýrie, ale podľa bezpečnostných zložiek pochádza z Tuniska, predviedli dnes večer v Karlsruhe pred príslušného sudcu, ktorý rozhodne o prípadnom uvalení väzby na podozrivého.

 

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Podozrivý, ktorý mal údajne poslanie spáchať zatiaľ nešpecifikovaný teroristický útok v spolkovej republike, bol v kontakte s členom Islamského štátu (IS) v Sýrii, ktorý je zodpovedný za útoky v zahraničí. Práve od neho mal dostať povolenie pripraviť v krátkom čase útok na ľudí v Nemecku, uviedla dnes večer Spolková prokuratúra.

 

Podľa informácií regionálnej rozhlasovej a televíznej stanice RBB žil podozrivý istý čas sťaby sýrsky utečenec v ubytovni určenej pre ľudí na úteku pred vojnou. V priestoroch hangáru na berlínskom letisku Tempelhof sa stal opakovane aktérom násilností. Kvôli agresívnemu správaniu ho napokon z tohto zariadenia vykázali, informovala dnes RBB s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

 

Predtým priniesli nemecké médiá správy o tom, že v novom bydlisku podozrivého, kde došlo v stredu k jeho zadržaniu, sa správal zdržanlivo a vždy prívetivo. Býval tam u jedného z dobrovoľníkov-aktivistov pomáhajúcich utečencom. Tohto muža polícia po výsluchu prepustila na slobodu.

 

Ashrafa Al-T. zadržali v Nemecku ako ďalšieho podozrivého z príslušnosti k IS iba necelý mesiac po tom, ako skončil v rukách tamojšej polície Sýrčan Džábir Bakr, ktorý bol podozrivý z prípravy teroristického útoku na jedno z berlínskych letísk, avšak za mrežami spáchal samovraždu.

 

Stredajší zásah nemeckej polície bol podmienený náznakmi, že by podozrivý mohol v krátkom čase prikročiť k teroristickému útoku. O charaktere takejto akcie zatiaľ neprenikli na verejnosť žiadne podrobnosti, trhavinu však v tejto súvislosti zatiaľ nenašli.

 

Z Nemecka prišla dnes večer aj informácia, že Džábira Bakra by mali napokon pochovať podľa moslimských tradícií, a to v nemeckom hlavnom meste Berlín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies