Podozrivý útočník predstieral opitosť, keď sa blížil k synagóge v Kodani

NETKY.SK • 16 Február 2015, 09:33 • 2 min
Podozrivý útočník predstieral opitosť, keď sa blížil k synagóge v Kodani

KODAŇ - Útočník podozrivý zo zabitia žida pri synagóge v dánskej metropole Kodaň predstieral, že je opitý, keď sa blížil k budove. Informoval o tom dnes dánsky denník Politiken, ktorý citovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Strelec sa v nedeľu nadránom potácal po úzkej ulici pred synagógou, potom strelil Dana Uzama do hlavy a zranil tiež dvoch policajtov. Uzan (37) mal za úlohu kontrolovať pri vstupe návštevníkov židovského náboženského obradu.
      

Polícia informovala, že 22-ročný strelec zaútočil už v sobotu 14. februára na podujatí v kaviarni Krudttonden na podporu slobody prejavu, kde zahynul filmový režisér Finn Norgaard (55) a traja ďalší policajti utrpeli zranenia. Polícia zastrelila podozrivého v nedeľu nadránom pred obytnou budovou, kde býval.
      

Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová a starostka Paríža Anne Hidalgová sa majú dnes večer zúčastniť na spomienkovom obrade pred kaviarňou Krudttonden, kde sa konalo podujatie na podporu slobody prejavu nazvané Umenie, bohorúhačstvo a sloboda prejavu. Niektoré dánske médiá uviedli aj meno podozrivého útočníka, ktorého nedávno prepustili z väzenia, kde si odpykával trest za útok nožom.
      

Riaditeľ vzdelávacieho centra pre dospelých, ktoré podozrivý navštevoval, ho označil za "dobrého, usilovného študenta". Riaditeľ Peter Zinkernagel pre dánsku televíziu povedal, že celá škola bola šokovaná, že jej bývalého študenta identifikovali ako páchateľa víkendových útokov v Kodani, ktoré si vyžiadali životy dvoch ľudí a piatich zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies