Podozrivý terorista Anis B. zadržaný v Rotterdame odmieta vydanie do Francúzska

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 15:03 • 2 min
Podozrivý terorista Anis B. zadržaný v Rotterdame odmieta vydanie do Francúzska

AMSTERDAM - Holandská polícia v noci nadnes podnikla ďalšiu raziu vo štvrti mesta Rotterdam, kde boli v nedeľu zadržané štyri osoby podozrivé z prípravy atentátu vo Francúzsku. Agentúra ANP spresnila, že polícia tentoraz nezadržala žiadnu podozrivú osobu.

slovakia

left justify in out

Dnešná policajná razia sa uskutočnila v jednom z domov v rotterdamskej štvrti Kralingen, pričom polícia evakuovala ľudí z okolitých budov. Podľa vyhlásenia prokuratúry boli na mieste pyrotechnici pripravení zasiahnuť.


Polícia v nedeľu v Rotterdame zadržala 32-ročného Francúza, ktorého holandské médiá identifikovali ako Anisa B. Úrady spresnili, že spolu s ním boli zadržané ďalšie tri osoby, a to na základe požiadavky Francúzska.


Anis B. je podľa holandskej prokuratúry ako člen "zločineckej organizácie zapletený do prípravy teroristického útoku" vo Francúzsku, ktoré žiada jeho vydanie. Samotný Anis B. to v utorok na pojednávaní v Amsterdame odmietol. Holandská justícia má teraz 90 dní, aby sa žiadosťou Francúzska zaoberala.


Podľa televízie RTBF existuje podozrenie, že na spáchanie atentátu vo Francúzsku si Anisa B. najala extrémistická organizácia Islamský štát, a to spolu s ďalším francúzskym občanom, Redom Kriketom, ktorého sa podarilo zadržať minulý štvrtok v metropolitnej oblasti Paríža.


Kriketa dnes v Paríži vypočúva vyšetrujúci sudca, ktorý by ho mal predbežne obviniť z trestných činov súvisiacich s terorizmom. V jeho byte v Parížskej oblasti totiž polícia počas domovej prehliadky objavila veľké množstvo výbušnín a zbrane. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve cez víkend informoval, že Kriket bol zapojený do prípravy teroristického útoku na území krajiny, pričom útok bol už v pokročilom štádiu plánovania.


Ako podozriví zo spoluúčasti na príprave atentátu vo Francúzsku sú v Bruseli vo väzbe dvaja Alžírčania, pripomenula dnes agentúra AP. Podľa belgickej federálnej prokuratúry ide o Abderrahmana A. a Rabaha M., ktorých bude sudca vypočúvať 7. apríla.


Kriket bol vlani v júli v neprítomnosti v Belgicku uznaný za vinného za spoluúčasť na verbovaní dobrovoľníkov do džihádistických oddielov v Sýrii. Spoluobvineným v procese bol Abdelhamid Abaaoud, považovaný za hlavného strojcu atentátov v Paríži. Abaaoud prišiel o život vlani v novembri, niekoľko dní po atentátoch v Paríži, a to počas policajnej razie na parížskom predmestí Saint-Denis.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies