Podozriví z vraždy Rigbyho vlastnili časopis al-Káidy a texty o džiháde

NETKY.SK • 5 December 2013, 19:01 • 2 min
Podozriví z vraždy Rigbyho vlastnili časopis al-Káidy a texty o džiháde

LONDÝN - Dvaja muži, obvinení zo surovej vraždy britského vojaka Leeho Rigbyho na rušnej londýnskej ulici, vlastnili texty o džiháde (islamskej svätej vojne) a mučeníctve. Navyše, jeden z dvojice vlastnil aj časopis vydávaný medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Tieto informácie zazneli dnes na londýnskom súde Old Bailey.

slovakia

left justify in out

Michael Adebolajo (28) a Michael Adebowale (22) sú obvinení z toho, že v máji autom zrazili 25-ročného vojnového veterána z Afganistanu Rigbyho, keď prechádzal cez ulicu v juhovýchodnej londýnskej štvrti Woolwich. Potom naňho, v stave bezvedomia, zaútočili mäsiarskym sekáčikom a nožmi. Prokurátor Oliver Glasgow uviedol, že obaja podozriví následne dovliekli Rigbyho telo do stredu cesty, aby ho videlo čo najviac ľudí.

V dome Adebolajovho otca našla polícia knihy a dva laptopy patriace podozrivým. Obsahovali články a prednášky s titulkami ako "Extrémny islam" či "Kniha o džiháde", ako aj magazín vydávaný al-Káidou na Arabskom polostrove s názvom "Buď vzorom". Jedna pasáž z článku Extrémny islam, ktorá bola zvýraznená, znela: "Islam vždy potrebuje mučeníkov. Prebudenie odvahu a zanietenie je základom pre prebudenie národa." Na súde tiež zaznelo, že Adebolajo uviedol polícii, že britská bezpečnostná služba MI5 ho navštívila začiatkom roka 2013 a vedela, kde žije. V dome spoluobvineného Adebowaleho našla polícia aj počítač a USB kľúč, ktoré obsahovali dokumenty i prednášky na témy ako džihád a mučeníctvo.

Súdna porota si dnes predtým pozrela video, na ktorom Adebolajo prvýkrát opisuje, ako zabil vojaka Rigbyho. Na videu obvinený vyhlásil, že to urobil tak humánne, ako sa len dalo, teda podrezal mu hrdlo. Vo videorozhovore, nahratom poldruha týždňa po útoku, Adebolajo v modrej prikrývke prehodenej cez hlavu a hornú časť tela hovoril polícii, že zabil Rigbyho tak bezbolestne, ako to len bolo možné. "Vystúpili sme z auta a neviem celkom presne, ako som zasadil prvú ranu," uviedol Adebolajo. Pripustil, že Rigby bol po náraze autom ešte živý. "Najhumánnejší spôsob, akým sa dá zabiť nejaký tvor, je rozrezať mu krčnú žilu... môže to byť môj nepriateľ, ale je to človek," dodal Adebolajo. "Zasiahol som ho na krku a pokúsil som sa mu odrezať hlavu," uzavrel svoj opis obvinený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona