Podozriví kurdskí militanti vypálili rakety na letisko v Diyarbakire

NETKY.SK • 28 August 2016, 09:49 • 2 min
Podozriví kurdskí militanti vypálili rakety na letisko v Diyarbakire

ANKARA - Podozriví kurdskí militanti vypálili v sobotu rakety na letisko v tureckom meste Diyarbakir ležiacom v juhovýchodnej časti krajiny. Bezprostredne neboli hlásené žiadne obete, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Štyri rakety dopadli na policajné kontrolné stanovisko. Personál i cestujúci sa skryli v budove terminálu. Útok sa odohral krátko pred polnocou miestneho času. Incident si nevyžiadal prerušenie chodu letiska ani odklady letov.
K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Diyarbakir sa však nachádza v oblasti, kde žije početná komunita Kurdov, ktorí vedú proti vláde dlhoročné povstanie.


Útok prišiel iba deň po tom, ako Turecko začalo vojenskú inváziu do susednej Sýrie zameranú na zatlačenie extrémistov z tzv. Islamského štátu (IS) a prevenciu pred územnými ziskami kurdských bojovníkov.


Ankara sa totiž obáva, že kurdské milície zaberú miesto po IS a hodlá zastaviť kurdské sily získaním kontroly nad súvislým pásmom sýrskeho územia na svojich hraniciach. Takýto vývoj by podľa Ankary znamenal posilnenie postavenia vzbúrencov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) na tureckom území.


PKK, ktorá po prvý raz povstala proti tureckému štátu v roku 1984, je Tureckom, ako aj Spojenými štátmi a Európskou úniou považovaná za teroristickú organizáciu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies