Podozrivého z vraždy Nemcova mučili, tvrdí ľudskoprávna rada

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 11:11 • 2 min
Podozrivého z vraždy Nemcova mučili, tvrdí ľudskoprávna rada

MOSKVA - Bývalý čečenský policajt, ktorý sa priznal k podielu na vražde ruského opozičného politika Borisa Nemcova, tak pravdepodobne spravil pri mučení.

slovakia

left justify in out

V stredu to pre agentúru AFP povedal člen ruskej Rady pre ľudské práva. "Sú tu dôvody domnievať sa, že Zaur Dadajev sa priznal pri mučení," povedal člen rady Andrej Babuškin. Ako dodal, Dadajeva v utorok navštívil vo väzení a videl na jeho tele "početné rany". Samotný podozrivý povedal, že bol dva dni zviazaný s vrecom cez hlavu. Priznal sa podľa vlastných slov len preto, aby priateľa, ktorého zatkli spolu s ním, pustili. Dadajev povedal, že s ním dva dni po jeho sobotňajšom zatknutí v Čečensku zle zaobchádzali. Pravdu plánoval povedať na súde, ale nedostal príležitosť hovoriť. Druhý zatknutý Šagid Gubašev povedal, že ho vyšetrovatelia bili a trvá na svojej nevine, uvádza stanica BBC.


Päťdesiatpäťročného Nemcova 27. februára zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva. Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa ako aj jeho odhodlanosť odhaľovať korupciu na vysokých miestach. Dni predtým, ako bol zavraždený, údajne pracoval na správe o vysielaní ruských vojakov do bojov na Ukrajinu. Putin, ktorý bol častým terčom Nemcovovej kritiky a podiel Rusov na ukrajinskej kríze odmieta, jeho usmrtenie tvrdo odsúdil a označil za "hanebnú tragédiu". Nemcovovi spolupracovníci sa však pýtajú, prečo polícii trvalo tak dlho prísť na miesto činu a hoci oblasť okolo Kremľa je prísne monitorovaná, páchateľ dokázal vystreliť na opozičného politika šesť striel a nepozorovane utiecť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies