Podozrivého z atentátov v Paríži zatiaľ v Bruseli nenašli

NETKY.SK • 16 November 2015, 16:24 • 2 min
Podozrivého z atentátov v Paríži zatiaľ v Bruseli nenašli

BRUSEL - Salah Abdeslam podozrivý z piatkových teroristických útokov v Paríži, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač, je naďalej na úteku napriek dnešnej rozsiahlej operácii belgickej polície v Bruseli.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Operácia v bruselskej mestskej časti Molenbeek sa skončila neúspechom, polícii sa ho nepodarilo vystopovať a zadržať, informovala dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na belgické médiá.

 

Salah Abdeslam, 26-ročný Francúz narodený v Bruseli, je bratom Brahima Abdeslama, 31-ročného samovražedného atentátnika, ktorý zomrel v Paríži.

Podľa médií mohol v Paríži útočiť aj Salah Abdeslam. Belgická polícia ho zastavila v sobotu neďaleko belgických hraníc, ale nezadržala ho, informovali noviny Le Monde.

 

Tretieho z bratov Abdeslamovcov bol zadržali v Molenbeeku, ale jeho obhajkyňa povedala dnes agentúre Belga, že už bol prepustený a nie je viac považovaný za podozrivého.

 

Brahim Abdeslam sa priatelil s Belgičanom, ktorý takisto mohol stáť za útokmi v Paríži, napísali dnes belgické noviny De Standaard a Het Niewsblad. Tento muž, Abdelhamid Abaaoud, je tiež podozrivý, že bol hlavným organizátorom zmareného januárového útoku na policajtov v Belgicku. Dvadsaťosemročný Abaaoud bojoval v Sýrii a stal sa známym z videozáznamu zverejneného v roku 2014, na ktorom riadil auto vlečúce zmasakrované telá obetí. Už dlhšiu dobu je na úteku.

Správy, podľa ktorých bol Abdelhamid Abaaoud hlavným organizátorom piatkových útokov v Paríži, označila dnes belgická prokuratúra za nepotvrdené. "Sú to fámy, nie je to vôbec potvrdené a nebudeme sa k tomu vyjadrovať," uviedol bruselský prokurátor Eric Van Der Sypt.

 

Zdroj blízky vyšetrovaniu predtým povedal agentúre Reuters, že Abaaoud je najlepšou stopou, akú vyšetrovatelia majú, a že je zrejme osobou, ktorá stála za zabitím najmenej 129 ľudí v Paríži.

 

Belgická prokuratúra dnes taktiež informovala, že piati zo siedmich podozrivých, ktorých zatkli počas víkendu v Bruseli pre možné spojenie s parížskymi útokmi, boli prepustení na slobodu. "Potvrdzujem, že piati ľudia boli prepustení, o zvyšných dvoch musí sudca ešte rozhodnúť," uviedol jej hovorca.

Na slobodu bola konkrétne prepustená obhajkyňa Mohammada Abdeslama, jedného z bratov mŕtveho samovražedného atentátnika z parížskych útokov. Podľa vyjadrenia obhajkyne Nathalie Gallantovej pre televíziu RTL, ktoré citovala agentúra Reuters, si jej klient "nevybral rovnaký život".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies