Podozrivé zásielky s liekmi sa nechávajú preveriť

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 17:26 • 2 min
Podozrivé zásielky s liekmi sa nechávajú preveriť

BRATISLAVA - Finančná správa upozorňuje na to, že jej povinnosťou je kontrolovať aj dovoz náhradných liečivých prípravkov, ktoré majú taký účinok ako originál lieku. Ide o generiká, ktoré si spotrebitelia najčastejšie objednávajú cez internet z tretích krajín. Mnohé z nich sú na Slovensku zakázané, informuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Pri podozrení, že zásielka môže ohroziť zdravie a bezpečnosť slovenských občanov, kontaktuje colník Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

slovakia

left justify in out

Údaje finančnej správy naznačujú, že nákup generík prostredníctvom internetu má skôr klesajúcu tendenciu, píše Macíková. Tabletky na potenciu, anaboliká, vitamínové či potravinové doplnky sú stále najčastejšie dovážané lieky z ázijských krajín. Dovoz generík z tretích krajín, najmä z Číny či Indie, kontrolujú colníci na poštových pobočkách v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. V prípade podozrenia, že v balení sa nenachádza originál lieku, musí colník kontaktovať zástupcu držiteľa ochrannej známky a s ním sa dohodnúť na ďalšom postupe. Zvyčajne sa uplatňuje zjednodušený postup bez asistencie súdu a tovar sa zničí.

Ak má colník dôvodné podozrenie, že obsah zásielky predstavuje vážne riziko pre zdravie a bezpečnosť občanov SR, kontaktuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ten musí do troch dní rozhodnúť, či lieky uvoľní na náš trh, alebo tovar vráti do krajiny odoslania. Za prvý polrok 2013 žiadala finančná správa Štátny ústav pre kontrolu liečiv o stanovisko k podozrivému lieku v 16 prípadoch. Keby vznikla situácia, že by sa nebezpečné výrobky mohli objaviť na vnútornom trhu, orgány trhového dohľadu u nás sú povinné informovať o tom občanov na svojich webstránkach.

Colníkom sa podarilo v máji 2010 zaistiť falošné lieky na liečbu erektickej dysfunkcie za takmer 100 000 eur. Nepovolené, zakázané aj falšované lieky sa však často skrývajú za výraz "výživové doplnky", ktoré nemusia prejsť cez registráciu Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, vysvetľuje Macíková. Dovozca pred jeho umiestnením na trh musí zaslať oznámenie Úradu verejného zdravotníctva SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona