Podozrivé okolnosti hard forku: Nie je SegWit2x ako SegWit2x

NETKY.SK • 30 December 2017, 20:00 • 2 min
Podozrivé okolnosti hard forku: Nie je SegWit2x ako SegWit2x

LONDÝN – Nový SegWit2x, ktorý mal byť oživením pôvodného hard forku na zlepšenie škálovateľnosti Bitcoinu, sa uskutočnil na bloku s číslom 501451. Došlo k nemu ešte vo štvrtok, ale vyzerá to tak, že nebude všetko v súlade s kostolným poriadkom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vývojársky tím oznamoval spustenie SegWit2x masívnou kampaňou. Informácie sa objavili na oficiálnej stránke projektu aj na Twitteri a ampaň bola podporovaná aj reklamou.

 

 

Pôvodný SegWit2x

 

O pôvodnom SegWit2x sa začalo hovoriť ešte v máji 2017, ako o priamom výsledku Newyorkskej dohody (NYA). Myšlienkou dohody, ktorú pôvodne podpísalo viac ako 50 popredných Bitcoin spoločností, bolo dosiahnuť kompromis o škálovaní tejto kryptomeny.

 

Jedna zo strán, zástancovia "malých blokov", chcela implementovať riešenie druhej vrstvy s názvom SegWit, ku ktorému nakoniec došlo 24. augusta 2017. To bola prvá časť kompromisu. Druhá časť dohody bola navrhnutá tak, aby uspokojila aj zástancov "veľkých blokov", čiže zvýšením limitu veľkosti blokov Bitcoinu na dva megabajty. K tomuto kroku však nikdy nedošlo, čím sa priamo porušila Newyorská dohoda.

 

img

 

Hard fork bol naplánovaný na 16. novembra, keď však vývojári odhalili skutočný kód pre tento upgrade, tak sa okamžite zdvihla obrovská vlna kritiky z radov Bitcoin komunity. Kód totiž neobsahoval niekoľko dôležitých častí o bezpečnosti a všeobecné obavy spustili hnutie proti tomuto SegWitu, nazvanú #no2x.

 

Po niekoľkých týždňoch bol hard fork nakoniec zrušený dňa 8.novembra, asi týždeň pred jeho plánovaným spustením. Tím, ktorý bol poverený vytvorením kódu pre SegWit2x, odložil plány kvôli nedosiahnutiu konsenzu.

 

img

 

SegWit2x 2.0

 

Netrvalo však dlho a plány na spustenie tohto hard forku veľmi rýchlo ožili. Úplne iná skupina vývojárov sa totiž rozhodla, že SegWit2x spustia koncom decembra. Bola vytvorená oficálna stránka projektu, na ktorej bolo uvedené poslanie, plán vývoja a členovia nového vývojárskeho tímu. K hard forku malo prísť na bloku s číslom 501451.

 

Čo sa v skutočnosti stalo?

 

K hard forku došlo presne podľa plánov 28.decembra, čoho následkom vznikla nová kryptomena SegWit2x (B2X). Následne sa však začali objavovať správy, ktoré hovorili o niekoľkých nezrovnalostiach na domovskej stránke projektu.

 

V prvom rade, vývojársky tím za novým hard forkom nemá nič spoločné s ľuďmi, ktorí stáli pri zrode Newyorkskej dohody a pôvodnom SegWit2x, ktorý bol zrušený v novembri. Dokonca to priznali v rozhovore pre spravodajský server Finance Magnates.

 

img

 

Ďalším zaujímavým faktom je nedostatok informácií o členoch tímu, ktorí sú uvedení na oficiálnej webovej stránke projektu. Napríklad údajný zakladateľ projektu Jaap Terlouw má iba poloprázdný profil na stránke LinkedIn. Síce v ňom tvrdí, že hlavným vývojárom nového SegWit2x, ale bez ďalších zdrojov, ktoré by potvrdili jeho postavenie vývojára.

 

Okrem toho je tu účet projektu na vývojárskej platforme GitHub, ktorý má v čase písania tohto článku (30.12.2017) len 10 dní. Existuje teda kratšie ako niektoré reklamné oznámenia o pripravovanom hard forku.

 

A aby toho nebolo málo, tak kód uložený na platforme GitHub naznačuje, že členovia tímu si plánovali nechať vo svojom vlastníctve až šesť miliónov predťažených mincí B2X! To je 28% z celkovej zásoby 21 miliónov B2X.

 

img

 

Takýto krok by predstavoval neuveriteľný stupeň kontroly nad projektom, ktorý by poctivý vývojársky tím nikdy neurobil. Pre členov tímu to predstavuje obrovský a okamžitý potencuálny zisk, ktorý by sa dosiahol metódou rýchleho pump-and-dump.

 

Čerešničkou na torte je bizarný prísľub, že všetkým držiteľom BTC vydajú pomernú časť Bitcoinov Satoshiho Nakamota po uskutočnení hard forku. Neboli však poskytnuté žiadne informácie o tom, ako by sa tím Jaapa Terlouwa mohol skutočne dostať k Bitcoinom, ktoré má držať od samého počiatku existencie vo svojom vlastníctve tajomný tvorca tejto kryptomeny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies