Podozrivá zásielka doručená dnes na Ministerstvo vnútra ČR nebola nebezpečná

NETKY.SK • 28 November 2014, 20:00 • 2 min
Podozrivá zásielka doručená dnes na Ministerstvo vnútra ČR nebola nebezpečná

PRAHA - Ďalšia podozrivá zásielka, ktorú dnes doručili na Ministerstvo vnútra ČR v Prahe, neobsahovala podľa predbežných poznatkov expertov nebezpečnú látku. Informovali o tom české médiá.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu vnútra Milan Chovanec, ktorému bola v uplynulých dňoch adresovaná jedna zo zásielok obsahujúcich jed v životunebezpečnom množstve, v priebehu dňa uviedol, že Ústredný krízový štáb sa na dnešnom zasadaní zaoberal súčasnou situáciou v súvislosti s výskytom poštových zásielok s nebezpečným obsahom a rozhodol o posilnení bezpečnostných opatrení pre ministerstvá a ďalšie štátne orgány.
      

Chovanec súčasne vyjadril presvedčenie, že sa polícii v krátkom čase podarí odhaliť páchateľa, ktorý listy odosielal. Na prípade spolupracujú aj tajné služby. Podľa šéfa Útvaru pre ochranu ústavných činiteľov Jiřího Komorousa to môže mať na svedomí narušený jedinec, ale aj sofistikovaná skupina.

      

Polícia si myslí, že páchateľa môže motivovať tiež záujem médií, ktoré o zásielkach informujú - preto poskytuje len základné fakty. Prvú obálku s jedom v ampulkách dostal minister vnútra Chovanec minulý týždeň, pričom bola zaslaná z jednej severskej európskej krajiny. Testy dokázali, že v liste bola látka na báze kyanidu, a to v životunebezpečnom množstve.
      

Niektoré médiá dostali 25. novembra e-mail od skupiny, ktorá sa k zásielkam prihlásila. Tvrdí, že v obálke adresovanej ministrovi financií ČR Andrejovi Babišovi bol chlorid ortutnatý, kým v zásielke adresovanej Milanovi Chovancovi bróm kyanid. Podľa toxikológov nie je výroba týchto jedov zložitá a je možné ich pripraviť aj podomácky.
      

Policajti vyšetrujú prípady ako trestný čin všeobecného ohrozenia, páchateľovi za to hrozí osem rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona