Podozrivá zákazka Carga: Vybrali firmu na ochranu svojich objektov bez súťaže!

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 06:50 • 2 min
Podozrivá zákazka Carga: Vybrali firmu na ochranu svojich objektov bez súťaže!

BRATISLAVA - Štátny železničný gigant Cargo sa rozhodol najať súkromných hasičov na ochranu svojich objektov v Čiernej nad Tisou. Neurobil súťaž, navyše vybral firmu bývalého kolegu generálneho riaditeľa Carga. Informovala o tom televízia Markíza.

slovakia

left justify in out

Požiarnu ochranu železničných objektov bude zabezpečovať súkromná firma Safirs. Za dva roky má od štátu získať 880-tisíc eur. Spoločnosť vybrali bez akejkoľvek súťaže, lebo je vraj jediná, ktorá to dokáže. V oblasti požiarnej ochrany sú pritom podľa Markízy na trhu aj iné, dlhšie fungujúce firmy, ktoré však šancu nedostali. Železničiari zdôvodnili priamu zákazku tým, že už predtým komunikovali s inými dodávateľmi, no spoločnosť Safirs vyšla najlepšie. Súťaž vraj nebolo treba robiť najmä preto, lebo podľa analýzy to dokáže urobiť iba jedna firma. Túto analýzu vypracovala firma Fire consult, ktorú vlastní Rudolf Adamička. Tomu patrí aj spoločnosť Safire. Druhým majiteľom tejto firmy je Ladislav Pethö, majiteľ firmy Safirs, ktorá takmer miliónovú zákazku získala. O tom, že kamarát má podľa analýzy odporúčať kamaráta vraj v Cargo netušili. 

 

Cargo tvrdí, že požiarnu ochranu môže robiť iba Safirs. Záver železničiarov však spochybňuje samotný autor analýzy, ktorý tam podľa svojich slov neuviedol, že to môže vykonávať iba spoločnosť Safirs. Železničiari to odôvodňujú tým, že boli v časovej tiesni. Majiteľ víťaznej firmy Safirs Ladislav Pethö sa s generálnym riaditeľom firmy Cargo Vladimírom Ľuptákom pozná už roky. V minulosti spolu pracovali v jednej firme. Televízia Markíza informovala o kšefte aj ministra dopravy Jána Počiatka, ktorý sa rozhodol poslať do spoločnosti Cargo kontrolu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona