Podozrivá z prípravy smrtiaceho útoku v Paríži prisahala vernosť Islamskému štátu

NETKY.SK • 9 September 2016, 13:11 • 2 min
Podozrivá z prípravy smrtiaceho útoku v Paríži prisahala vernosť Islamskému štátu

BRUSEL - Hlavná osoba podozrivá z prípadu z konca minulého týždňa, keď polícia blízko parížskej katedrály Notre-Dame našla opustené auto s plynovými fľašami, prisahala vernosť Islamskému štátu (IS). Uviedla to dnes belgická televízna stanica RTBF s odvolaním sa na francúzske médiá a zdroje blízke vyšetrovateľom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Francúzska polícia zatkla vo štvrtok tri ženy podozrievané zo spojitosti s týmto prípadom. Hlavná podozrivá - mladá žena vo veku 19 rokov -, ktorá mala podľa vyjadrenia francúzskych orgánov pripravovať útok za použitia auta s plynovými fľašami, prisahala vernosť Islamskému štátu, čiže Dáišu.

 

Mladá žena bola vo štvrtok zadržaná spolu s ďalšími dvoma komplickami. Vyšetrovatelia už vedia, že je dcérou majiteľa vozidla, na ktoré verejnosť upozornila políciu v noci na nedeľu. Auto značky Peugeot 607 stálo na ulici Quai de Montebello v centre Paríža bez poznávacích značiek a bolo v ňom päť plynových fliaš a tri fľaše s benzínom. Polícia následne zistila, že plynové fľaše neboli pripojené ani k rozbuške, ani k nijakému pyrotechnickému mechanizmu.

 

Hlavná z troch podozrivých žien počas zatýkania v obci Boissy-Saint-Antoine zranila policajta nožom, na čo sama utrpela strelné zranenia, keď proti nej polícia použila zbrane. Napadnutý policajt nie je v ohrození života, informoval francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

 

Minister vo štvrtok vyhlásil, že tri zadržané "zradikalizované" ženy vo veku 19, 23 a 39 rokov zrejme plánovali "nové násilné činy". Francúzske poriadkové sily sú vo zvýšenom stave pohotovosti po tom, ako za posledných 18 mesiacov bolo pri útokoch islamistických radikálov zabitých už vyše 200 ľudí.

 

Len v priebehu augusta francúzske bezpečnostné služby zadržali sedem ľudí podozrivých z väzieb na teroristické siete, z ktorých traja plánovali uskutočniť nové teroristické útoky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona