Podomácky vyrobené vozidlá už môžu jazdiť po cestách III. triedy

NETKY.SK • 1 September 2013, 14:17 • 2 min
Podomácky vyrobené vozidlá už môžu jazdiť po cestách III. triedy

BRATISLAVA - Doteraz, ak niekto jazdil s takýmto vozidlom, hrozila mu pokuta do 500 eur a odobratie vodičského preukazu až na jeden rok.

slovakia

left justify in out

Podomácky vyrobené vozidlá ako malé traktory či vlečky môžu oddnes jazdiť aj po cestách tretej triedy. Umožňuje im to novela zákona o cestnej premávke z dielne poslancov Národnej rady SR zo Smeru-SD, ktorá dnes nadobudla účinnosť.

"Obyvatelia SR niekedy potrebujú použiť na drobné poľnohospodárske a lesné práce vozidlá, ktoré nie sú oficiálne schválené na prevádzku v cestnej premávke a z rôznych dôvodov ani byť schválené nemôžu," argumentovali poslanci. Po novom majú majitelia takýchto vozidiel možnosť požiadať o vydanie zvláštneho evidenčného čísla obsahujúceho písmeno C, a to na tri roky. Potom budú môcť vyraziť na cesty III. triedy, ale nie za zníženej viditeľnosti.

Na ostatných cestách alebo za zníženej viditeľnosti sa môžu používať takéto vozidlá len na základe výnimky, ktorá sa udeľuje na vymedzený čas a konkrétnu trasu vozidla. Za vydanie špeciálneho evidenčného čísla sa platí 33 eur na rok. Autor návrhu Jaroslav Baška (Smer-SD) pripustil, že tento poplatok bude stačiť na tri roky. Výnimka bude zadarmo.

Doteraz, ak niekto jazdil s takýmto vozidlom po cestách III. či vyššej triedy, hrozila mu pokuta do 500 eur a odobratie vodičského preukazu až na jeden rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies