Podobnú povodeň ako v pondelok zaznamenali vo Vrátnej bola pred 166 rokmi

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 09:57 • 2 min
Podobnú povodeň ako v pondelok zaznamenali vo Vrátnej bola pred 166 rokmi

VRÁTNA – Po obhliadke Vrátnej doliny z vrtuľníka horskí záchranári konštatujú, že počas pondelkovej prietrže mračien sa premočená pôda odtrhla na päťdesiatich hektároch zo svahov Stien a Hromového a žľabmi sa vyvalila do doliny.

slovakia

left justify in out

Zrážkomerná stanica pri chate horskej záchrannej služby zachytila za trištvrte hodiny 65 litrov dažďovej vody na meter štvorcový. „Predpokladáme, že na hrebeni bola búrka ešte silnejšia. Na kúsku spadlo také veľké množstvo zrážok, že ten hlinený podklad, ktorý je na tom kameni, to neudržal a tým sklonom toho svahu odišiel do doliny. Bola to klasická prívalová vlna, trvalo to veľmi krátko. A v podstate všetky tie autá šli preto do rieky a aj tí ľudia utekali iba do bokov, pretože tomu sa nedalo ujsť. To nikto nemohol očakávať,“ povedal náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Juraj Ondruš, podľa ktorého podobnú povodeň ako v pondelok zaznamenali v Malej Fatre pred 166 rokmi, keď vytopilo osadu Štefanovú. „Nemusí sa to stať ďalších 150 rokov, môže sa to stať o rok znovu. Príroda je stále mocnejšia ako my,“ dodal.

 

Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru ďalšie ničivé zosuvy vo Vrátnej doline nehrozia. „Počas stredajšieho preletu nad oblasťou hasiči a horskí záchranári zistili, že sa v lokalite nenachádzajú nahromadené kamene, skaly ani pôda, a preto nehrozia ďalšie zosuvy,“ uviedla Farkasová. V stredu už prezreli všetky v nánosoch uviaznuté a zdemolované autá, našťastie v nich nikto nebol. 

 

Po prívalovej vlne vody, bahna a skál, ktorá sa v pondelok po prietrži mračien prehnala turisticky obľúbenou malofatranskou dolinou, síce neboli hlásené žiadne úrazy ani obete, no pondelková búrka v Malej Fatre možno už má prvú obeť. Horskí záchranári totiž v stredu popoludní našli v Snílovskom sedle neďaleko turistického chodníka telo 38-ročného poľského turistu. „Náhodný turista informoval horských záchranárov, že našiel mŕtvolu človeka pod Veľkým Kriváňom. Keďže v posledných dňoch bola nad územím Malej Fatry značná búrková činnosť, s najväčšou pravdepodobnosťou bol turista zasiahnutý bleskom. Presnú príčinu a čas úmrtia však určí až súdna pitva,“ informovala Horská záchranná služba v Malej Fatre. 

 

Prívalový dážď a rozbúrený potok Vrátňanka v pondelok na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj okolo päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb evakuovať 122 ľudí. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies